15.9 C
София

14 компютърни игри са изложени в Музея за съвременно изкуство

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Музеят за съвременно изкуство в Ню Йорк започна да събира колекция от игри. Планира се там да бъдат изложени около 40 от най-забележимите заглавия. Засега в списъка се намират 14 компютърни игри. При подбора на игрите се взема под внимание не само дизайна, но и удобството на интерфейса, сюжетът, способността на играта да въвлече геймъра и да създава настроение. Интересно е, че за критерий се отчита и качествения и кратък код, като красивият и понятен код също ще бъде изложен за преглед. При подбора на игри са участвали както представители на изкуството, така и специалисти по програмиране.

Списъкът на подраните игри е следния:

[list][*]Pac-Man (1980)[/*][*]Tetris (1984)[/*][*]Another World (1991)[/*][*]Myst (1993)[/*][*]SimCity 2000 1994)[/*][*]vib-ribbon (1999)[/*][*]The Sims (2000)[/*][*]Katamari Damacy (2004)[/*][*]EVE Online (2003)[/*][*]Dwarf Fortress (2006)[/*][*]Portal (2007)[/*][*]flOw (2006)[/*][*]Passage (2008)[/*][*]Canabalt (2009)[/*][/list]

Ето и по няколко думи за някои от игрите:

Pac-Man

В момента на създаване на тази игра са били актуални екшън-игрите от типа на Space Invaders и Asteroids. Авторът на играта е Тору Иватани (Tōru Iwatani), който искал да направи игра без насилие. Идеята за Pac-Man е възникнала, когато Тору се намирал в италиански ресторант и вдъхновението дошло разбира се от предлаганата там пица.

Another World

В играта са използвани новаторски и напредничави ефекти и звуци, както и добра графика. Характеризира се с уникална атмосфера и минимализъм. Авторът Ерик Чайи (Éric Chahi) разработил Another World самостоятелно за две години – само музиката е написана от Жан-Франсоа Фрейта (Jean Francois Freitas).

Myst

Това е най-продаваната игра през 90-те години. Myst предлага ново и сложно усещане за пространство и движение в компютърните игри чрез използване на качествена векторна графика и 3D анимация. Играта за времето си е пробив в дизайна на компютърни игри, с която са израснали цели общества от фенове. Кодът за играта е толкова голям, че се наложило разпространението му чрез CD-ROM дискове, което за 1993 година е било супер интересно.

SimCity 2000

За разлика от голяма част на компютърните игри, SimCity няма конкретна цел, освен развитието на силен и здрав град. Играта излиза през 1989 година за персонални компютри. SimCity 2000 прилича на оригиналната версия, но е снабдена с много подобрения, като видимата височина на терена и подземно строителство. Играчите могат да развиват града си политически или стратегически. Могат да променят обществения строй или да предизвикат масов хаос за собствено развлечение.

EVE Online

Това е игра за много геймъри. В нея участват повече от половин милион души от целия свят. Фирмата-издател на играта CCP Games успяла да привлече не само дизайнери и разработчици, но и антрополози и икономисти. CCP Games обясняват, че „…властта принадлежи на играчите. Нищо не може да се сравни с геймъра, който получава възможност да влияе на Вселената. Ние създаваме инструменти за играчите, за да могат те да създават собствено съдържание“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини