5 основни неща за PS 5, които трябва да знаете

3
4676

Sony ни дава информация за следващия Playstation 5 „на час по лъжичка“. Въпреки че не знаем точно кои игри ще играем или как ще изглежда конзолата, имаме доста добра идея за това какво има под капака на PS5 и какви характеристики ще има.

PS5 се очертава да бъде изключително мощна конзола от следващо поколение и колкото повече научаваме за нея, толкова повече се вълнуваме за излизането ѝ в края на 2020.

Но кое е основното, което трябва да знаете за PS5? Отдолу ще видите нашия списък с петте най-вълнуващи черти на PS5, за които знаем досега.

1. Зареждането на игрите при PS5 ще е супер бързо

Изключително бързото SSD на PS5 драстично ще съкрати времената за зареждане. Марк Сърни, главният системен архитект зад PS5, преди време показа как SSD ще съкрати времената за зареждане, като за пример използва играта Spider-Man на Marvel.
На PS4 Pro на играта ѝ трябваха 8.1 секунди да зареди, докато на PS5, времето за зареждане беше намалено до едва 0.8 секунди.

SSD имат повече пропускателна способност, което позволява зареждането на информацията от SSD само когато е нужна, вместо купища безполезна информация да се съхранява в RAM. Това означава, че времената за зареждане ще са намалени значително и включването на конзолата също би трябвало да е по-бързо.

2. Подобрена 3D аудио технология

Sony е създала своя собствена аудио технология за PS5 наречена Tempest 3D Audio Engine. Тя използва специален хардуер и софтуерни алгоритми, за да накара аудиото в игрите да звучи по-реалистично и достоверно. С други думи, изживяването ще е много по-потапящо.

Разликата, казва Сърни, е че новото аудио решение ще работи с всички стерео слушалки на пазара и след време – със саундбарове, ТВ говорители и домашни Hi-Fi системи – за разлика от Dolby Atmos.

3. Обратна съвместимост с PS4 игри

PS5 ще има обратна съвместимост с PS4 игри. Според Сърни, „почти всички“ от 100 от най-добрите игри за PS4 ще могат да се играят при пускането на конзолата на пазара. Но кои PS4 игри ще са включени? Според Сърни, тези топ 100 PS4 игри се подреждат по изиграно време, но не знаем точно кои игри ще бъдат избрани.

Sony още не е потвърдила дали PS5 ще е съвместим с игрите за PS3, PS2 или оригиналния PlayStation, но за момента това не изглежда много вероятно. За момента, компанията е говорила само за съвместимост с PS4 игри.

4. 4K UHD Blu-ray устройство

PS5 ще има вградено 4K Blu-ray устройство. Това означава, че вашият PS5 ще служи и като система за домашно кино, и като игрова конзола.

Въпреки че в предишния PS3 имаше вграден Blu-ray плейър (който се счита като ключов за успеха на формата), следващото поколение – 4K Blu-ray плейър – липсваше при PS4 и PS4 Pro. Така че сме изключително доволни да видим завръщането на формата, тъй като това означава, че киноманите няма да трябва да купуват отделен Blu-ray плейър.

5. Моментално прехвърляне в онлайн екшъна

Супер бързото SSD в PS5 ще ни позволи да инсталираме и премахваме части от игри вместо целия продукт. Също така, ще можете да получавате достъп до тези части моментално, пускайки ви директно в геймплея. С други думи, следващото поколение конзоли на Sony ще позволява на играчите да превключват между различни аспекти на игрите (като matchmaking, продължаване на запазена игра и др.) без да трябва да се зарежда цялата игра.

Операционната система на PS5 ще позволи на играчите да задават “templates” (шаблони), което означава, че ще можете да влизате в мачмейкинга на някоя игра директно от началния екран. По този начин се заобикалят стъпки като пускане на цялата игра, избиране на отделни игрови режими и т.н. Това също ще улесни играчите в превключването между инсталираните им игри.

Марк Сърни разкри тази система за директна игра в интервю с Wired миналата година обяснявайки, че Sony иска играчите ѝ да могат да се впускат в игри с възможно най-малко препятствия.

„Не искаме играчът да трябва да пуска игра, да поглежда какво има там, после пак да я пуска, пак да гледа какво има…“ каза Сърни. „Мултиплейър сървърите ще предоставят конзолите с различните налични дейности в реално време.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари