fbpx
13.8 C
София

7 онлайн емулатора на ретро конзоли и персонални компютри

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В съвременния свят всичко се променя със зашеметяваща скорост, особено при технологиите. Пред 20-25 години Sega 32X и първата PlayStation изглеждаха върха на гейминга, а сега тези игри можем да играем директно в уеб браузъра. Нека да се спрем на различните онлайн емулатори на ретро конзоли и компютърни системи, които ще ни дадат възможност да се докоснем до отдавна отминали компютърни игри, операционни системи и приложения.

WINDOWS93

Мъчно ли ви е за старата Windows 95? Ето че я има онлайн. Този сайт гарантира увеличаване на носталгията при всички, които помнят времената на първото поколение PlayStation. Тази виртуална операционна система се зарежда именно с този звук.

На разположение са редица носталгични игри и папки, можете да се опитате да разберете работата на старите компютърни вируси и т.н.

Местната вариация на Paint с име Piskel дава възможност за създаване на опростени GIF файлове, които да записвате в своя компютър. Не е грешка, наистина могат да се правят гифове в гейм емулатор.

Има и два текстови куеста – Robby и Maze3D. Те ще помогнат на по-младото поколение да разбере как са се чувствали PC геймърите през 80-те. А ако си падате повече по киното, има и ASCII версия на „Междузвездни войни“.

А ако харесвате съвременното творчество, то приложението Potato.yt ще ви разкрие силата на изкуството на XXI век.

Местният Brainsweeper със сигурност ще ви ядоса. Колкото и да се опитате да спечелите, винаги губите. Причината е включеният режим Troll Mode, заради който е невъзможно да се спечели. Изключете го и е наслаждавайте на класическия вариант на Minesweeper.

В играта SM93 е скрит симулатор на програмиста. Там можете да му дадете кафе и бира, за да може да направи докрай WINDOWS93.

Понякога игрите са скрити в базовите приложения: в програмата за дефрагментиране на диска е скрита играта Лакомата змия. Колкото по-дълга става змията, толкова повече се „дефрагментира“ виртуалния хард диск.

WINDOWS93 е истинска загадка, в която са скрити още няколко емулатора:

  • Glitch версии на класическите игри за GameBoy (няма как, авторски права)
  • Емулатор на WINDOWS93. Можете да отваряте системата в системата докато не ви омръзне
  • Miracle SMS. Тук са скрити два емулатора: 18 класически конзолни игри и 2 музикални приложения

Като стана дума за музика, за обхванатите от носталгия фенове на Aimp, тук се предлага собствената версия Bananamp, която твърде много напомня на класическия музикален плеър от 90-те години на миналия век. А ако обичате да създавате музика, тествайте приложенията ByteBeat и PukeData. Мъчно ви е за старите Midi инструменти? Стартирайте приложението Midi Jukebox и си изберете трак. Каталогът е много солиден и всеки би могъл да си намери нещо подходящо. Има възможност траковете да се прехвърлят на персоналния компютър и да се използват за нещо друго.

Приложението Speech ще озвучи вашите мисли – просто въведете текст и изберете темпото и тембъра.

Има дори и Half Life 3. Но нещо твърде дълго се зарежда. Чувството за хумор на тези хора е малко странно.

Gafa 3D е версия на Wolfenstein 3D, като различните игрови елементи определено са подбрани с немалко хумор.

Classic Reload

Това е сайт с цяла плеяда носталгични игри, подредени по азбучен ред и жанр. И тук има емулатор на Windows 95, само че той не е изпипан така добре като при предишния вариант, но вградените игри са наред. Classic Reload вече е дом за над 6000 ретро игри, включително класики като DOOM, Civilization, Sonic, Prince of Persia, Bomberman и т.н.

Emulator.Online

От името може да се разбере, че това е сайт с различни онлайн емулатори, в който са събрани най-популярните заглавия от 80-те и 90-те години. За да е по-лесно търсенето, игрите са подредени по:

  • Конзоли
  • Части и епизоди
  • Жанрове
  • Ревюта
  • Теми

Така че няма защо да се безпокоите, ако не си спомните името именно на онази игра, която толкова отдавна търсите. Ще я намерите за по-малко от няколко минути. Има и поле за търсене – въвеждате името на любимата игра и пред вас излиза списък със всичките издания за различни конзоли.

Хубавото тук е, че за да не преминавате 100 пъти едно и също ниво, можете да запишете докъде сте стигнали в своя компютър. След като изберете играта отново, можете да заредите мястото, докъдето сте стигнали предишния път.

RetroGames

Това е мястото, където са събрани всичките любими стари игри. Тук се намират не само игрите за най-популярните конзоли, но и за неособено известните NeoGeo Pocket, WonderSwan и MSX. Нещо повече, тук има игри и за Playstation от първо поколение.

Play Retro Games Online

Още един емулатор на ретро конзоли. Главната особеност тук е, че се дава възможност да се играят старите игри за игралните автомати директно в браузъра. Преди 20-30 години някои ученици си даваха всичките пари, за да играят тези игри, а сега те се предлагат абсолютно безплатно. Атмосферата от това време още се усеща.

PCE Macplus emulator

Ако сте фен на продукцията на Apple, то този емулатор би трябвало да ви хареса. Ако сте на възраст под 25 години можете съвсем лесно да видите как изглежда и работи System 7, излязла през 1991 година. Тук може да се пробва и Macintosh Plus – топ моделът, излязъл в края на 80-те години, продавал се при цена $2600. Днес тази ОС е достъпна от браузъра.

SSEGA

Това е сайт за истинските фенове на Sega с възможност за запис на прогреса в сървъра. Освен това, прогресът може да се споделя с другите. Тук може би трябва да се пробват чийт кодовете, които геймърите от тези времена търсеха с месеци.

 


Това бяха по-интересните онлайн емулатори на стари конзолни игри и предишни компютърни системи. Ако знаете други бързи, ефективни и интересни емулатори – споделете, за да играем всички.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
claudette morel
claudette morel
2 години

Благодаря МНОГО!!!!

Mihail Georgiev
Mihail Georgiev
2 години

много добра статия!

TNT
TNT
2 години

имах нужда да си припомня доброто старо време 🙂

Чичо Гошо
Чичо Гошо
2 години

Много хора няма да свършат нищо на работа заради тази статия! Поздравления!

Нови ревюта

Подобни новини