ArenaNet инсталирали шпионски софтуер на системите на геймърите

0
1086

Авторите на популярната игра Guild Wars 2 са използвали шпионски софтуер, за да хващат чийтъри. За тази цел те издали обновление към инсталатора на играта с шпионски компонент в началото на миналия месец (към края на март с друго обновление го премахнали), който да следи зареждащите се процеси с инсталатора на играта. Така е можело да разберат дали играещият използва ботове или друг тип софтуер за нелегитимно предимство пред останалите играещи. Последвала вълна от банове, като изглежда немалко от тях са били неправилни. За това алармира в Reddit преди дни Фабиан Восар.

Восар е един от най-добрите специалисти в австрийската компания за антивирусна защита Emsisoft. Той направил своето откритие, докато играел GW2. Самит Восар станал част от вълната от банове, но той твърди, че не използва чийтърска програма за GW2. Все пак той признава, че използва бот за FFXIV, което явно е станало повод за погрешно засичане от спайуера на Arena и последвалия бан. След събиране на списъка с хеш сумите на стартираните процеси, програмата ги изпраща в незащитен вид към сървърите на ArenaNet. Това, според Восар представлява също риск за конфиденциалността и сигурността на личните данни на потребителите. Според Восар, компанията е можело да подходи по много по-различен и не така агресивен начин, за да хване измамниците.

„Именно затова компетентните разработчици, борещи се с чийтърите никога не биха избрали този начин. Има достатъчно по-ефективни, по-точни и по-малко агресивни методи да бъде засечено маменето във вашата игра. Не е задължително масово да разваляте представянето на системата за всички (четенето на огромен обем от файлове на системата ви и хеширането им не е най-лекото нещо, което може да правите и ако сте изпитали насичане или висока активност на диска по това време, знаете защо се е случило така) и да изграждате масиви от проблематична и нарушаваща личното пространство на хората информация, за да хващате „ботъри“ в игрите ви. Arena, очаквах далеч повече от вас“, пише Восар.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари