След като преди няколко месеца MachineGames излязоха с коментар относно това, че Wolfenstein 2: The New Colossus не преследва политическо изявление, и на Bethesda, издател на играта, им се наложи да влизат в обяснителен режим и да повтарят същото.

Изглежда, че хаштагът #NoMoreNazis и рекламното видео, появило се в Twitter акаунта на играта е разбудило някакво противоречие сред геймърите и това е причината GamesIndustry.biz да си поговори с Пит Хайнс, шеф на маркетинга в Bethesda относно посланията на играта. И разбира се, вероятно става дума за Тръмп и надигналото се отново в последните месеци „движение за бяло превъзходство“ в САЩ и обвиненията към Тръмп от страна на неолибералните мейнстрийм медии отвъд Атлантика към неговата вътрешна политика.

Хайнс за пореден път заявява, че в сърцето на сериите стои борбата срещу нацистите и в играта правиш едно: убиваш нацисти – от началото на 80-те с първия Wolfenstein досега, това не се е променяло. Явно обаче мнозина виждат проблем там, където няма такъв.

„Определено сме наясно с това, което се случва в Америка в момента и как някои от темите се покриват с тези в Wolfenstein 2. Wolfenstein си е без съмнение антинацистка още от първата игра, излязла преди повече от 20 години. Не смятаме да се дистанцираме от главната тема в играта“, обяснява Хайнс.

„В играта, освобождаването на Америка е стъпка към освобождаването на света. Така че идеята за #NoMoreNazis в Америка е всъщност идеята на цялата поредица и на играта. Кампанията се върти около това послание и за съжаление подчертава някои от днешните събития в реалния свят“, заявява той. Хайнс подчертава ясно, че Щатите, като място за действие за новата игра е идея, заложена още при старта на работата по The New Order и плана за трилогията като цяло.

„По това време никой не е очаквал, че играта ще бъде разглеждана като коментар на сегашните събития, но ето, че тъкмо това се случва. Bethesda не създава игри, за да отправя специфични послания или да провокира политически дискусии. Правим игри, които смятаме, че носят забава, смисъл и потапят в света си една възрастна аудитория“.

В интерес на истината, Хайнс вижда и ползите от възникналите спорове по темата и отбелязва, че ако някой е срещу борбата с омразата и убийствата, извършени от хитлеровия режим, то много е вероятно, той така или иначе да не играе видеоигри. Хайнс отправя и послание към колегите си от индустрията – да са по-смели и да не се страхуват да вмъкват актуални теми в продуктите си. „Игри, като Bioshock и This War of Mine са експресивни и мощни преживявания, които отразяват тематични проблеми и политиката, и смятам, че видеоигровата индустрия е по-завършена и предизвикваща размишление, именно заради такива игри“, завършва той.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Русия ще фалира, Путин я докара до нищотоМетоди Дaмянов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Методи Дaмянов
Методи Дaмянов

„Bethesda с коментар относно посланията в новия Wolfenstein“ < – – ГРЕШНО!

Правилното заглавие, коети исках да напиша на български език, е: Bethesda излезе с коментар относно посланията в новия Wolfenstein

Русия ще фалира, Путин я докара до нищото
Русия ще фалира, Путин я докара до нищото

Зип Файл! Зип Файл! Зип Файл!