Blizzard влязоха в обективите на медиите и тази седмица, но не с положителна новина. Компанията е взела противоречиво политическо решение, с което си навлече критика в Интернет.

По време на провеждащото се е-спорт състезание по Hearthstone, Asia Pacific Hearthstone, популярен е-атлет е бил дисквалифициран, заради изразена от него подкрепа за протестите в Хонг Конг, които текат вече няколко месеца. Това на свой ред довело до оттеглянето на един от големите спонсори на турнира.

Новината за това се появи първо в социалната мрежа Reddit, след което беше разпространена от The Daily Beast. Потребител на Reddit забелязал, че по време на лайвстрийм от състезанието, логото на автомобилния производител Mitsubishi неочаквано било премахнато. Причината за това, както се оказва е, че в интервю след едно от състезанията Чънг Blitzchung Нг Уей изразява гласно подкрепата си за протестите, провиквайки се пред камерите: „Свобода за Хонг Конг, революцията на нашето време!“. Blizzard обявява, че прекратява участието на младия геймър в турнира и му налага забрана да участва в състезания, организирани от компанията за срок от една година. Заедно с това са го отнесли и двамата репортери, които взимат интервю от него. Самият Уей носи по време на интервюто газова маска и очила, подобно на протестиращите срещу китайското правителство.

Самите Blizzard мотивират своето решение, заявявайки, че Уей е нарушил правилата на турнира, според които участник в събитието не трябва да участва в това, което компанията счита, че може да участника в негативна публична светлина, нанася обида към определена група от публиката или по друг начин накърнява имиджа на Blizzard.

„Очаквах тази реакция от страна на Blizzard, смятам, че не е честно, но уважавам решението им. Не съжалявам за това, което казах. Не смятам, че трябва да се страхувам от подобни изстъпления на бял терор“, обяснява Уей в интервю за IGN по-късно, допълвайки, че с фразата „бял терор“ описва анонимните действия за създаването на атмосфера на страх. Скоро след това обаче Blizzard намаляват наказанието му наполовина и се съгласяват да му дадат паричната награда, която Уей си заслужил от своето участие. Явно обаче японската компания е сметнала, че решението на компанията нарушава техните собствени етични норми и така Blizzard явно са загубили един наистина сериозен спонсор.

Вследствие на противоречивото си решение, Blizzard биват подлагани на сериозна критика не само в Мрежата, но и от американски сенатори. И макар и всички да смятат, че в случая компанията е взела в източния конфликт страната на Китай, Blizzard отрича категорично да са намесени китайски интереси тук.

Случката се явява изключително лоша реклама за компанията, която се подготвя в момента за най-голямото си събитие – Blizzcon, и вече няколко потребителски групи и отделни геймъри обявиха намерението си да организират протести около палатата, в която ще се проведе събитието.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Браво на Mitsubishi! Уважах ги много но сега вече им се възхищавам!

Палуестиниец
Палуестиниец

Геймъра, като иска да се занимава с политика да го прави на друго място.
Какви са тези своеволия