Dota 2 екип, подпомаган от AI, стъпка досегашните шампиони на играта

0
319

Изкуственият интелект вече ни превъзхожда в много неща, включително и във видеоигрите. Тази седмица най-добрият Dota 2 екип на световно ниво, OG от Европа, загуби на изложбен мач „най-добрата от три битки“ срещу петима опоненти, захранвани от AI. Целият мач е публикуван в Twitch.

Изкуственият интелект, подпомагащ компютърния екип, е обучен от технологичната добре познатата технологична компания OpenAI. Освен създаване на подходящи Dota 2 противници тя специализира и в разработване на технологията за други цели като обучение на роботи. Ботовете се контролират независимо от различни слоеве на една система. Те са обучени на принципа „проба-грешка“, където ИИ е поставен в гейм средата с нула знания за нея. Според Грег Брокман от OpenAI :

„За последните 10 месеца от нейното съществуване, системата е играла Dota 2 над 45 хиляди години. Това е много… и на нея още не ѝ е скучно. Ние не сме написали кода, за да играе добре. Написали сме го, за да се научи добре“.

Мачът завърши с резултат 2-0 в полза на компютърния противник. Първата му част не предостави голямо зрелище, но във втората AI набра сили и тотално отвя екип OG. След това събитието продължи с още една сесия с екипи, съставени едновременно от хора и компютри. След края на състезанието OpenAI обяви, че предизвиква всеки екип на света, на който му стиска да се изправи срещу ботовете. Можете да се регистрирате в сайта на компанията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за