fbpx
3.7 C
София

Dreamfall Chapters вече има готова версия за Oculus

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


The Longest Journey
сериите са любими за мнозина геймъри и Dreamfall Chapters не правят изключение. От публикувано наскоро интервю в Cliqist с Рагнар Торнквист, създател на студиото, доставило сериите Red Thread Games, става ясно, че новите серии на играта вече имат ранна версия за шлема за виртуална реалност на Oculus VR.

„Ние разполагаме с бета версия на Dreamfall за хардуера на Oculus и това изглежда страхотно. Усещането да играеш приключение с перспектива от трето лице с VR шлем е доста шантаво изживяване. Никога не съм мислел, че всъщност може да проработи една подобна идея. Толкова близо сте до Зоуи и Киан, че чак чувствате, че се натрапвате в личното им пространство, но потапянето в света им е невероятно. Обожавам го… но взимано в малки дози. Завива ми се свят ужасно само след десет минути!“, споделя Торнквист. Той допълва, че не всичко с версията за VR устройството е ОК, а отделно от това несигурността около премиерата на устройството на Rift е накарало хората от студиото засега да замразят работата по проекта, като не изключва възможността да се прехвърлят към Vive, VR устройството, което разработват Valve.

Торнквист разкрива любопитни подробности за света на Dreamfall Chapters и идеите вкарани в играта, като например тази за глобализацията, технологиите и свързаността, осъществявана благодарение на тези технологии днес. 

„Основната технология в Chapters – Dreamachine на WATIcorp – въобще не свързва хората. Тъкмо обратното – тя ги отдалечава един от друг и от реалността като цяло, правейки ги уязвими и лесни за манипулация. Тук става дума за изолацията, за привличането на хората в капана на тази технология, която е проектирана с тази цел и… това ще внесе спойлери в разговора ни, но WATI не прави нищо, което да донесе полза за човечеството“, обяснява Торнквист. Той разказва, че Пропаст – мястото в Европолис, където живее Зоуи, хората се свързват помежду си, въпреки технологията, и където – поне в началото – хората все още намират смисъл в комуникацията лице в лице. Това обаче се променя. Зоуи се оказва все повече и повече изолирана от света – заради технологията, корпорацията, и заради изчезването на хората.

„Но да, правим паралели с днешния свят – свят, в който комуникациите и взаимодействието между нас бива осъществявано със средствата на технологиите, където следенето е превзело всичко и свят, в който обществото и политиците се отдалечават все повече един от други – свързваме го с този киберпънк свят в бъдещето, където всичко се върти около цифровата информаация, виртуалните преживявания… и изфабрикуваните мечти“, разказва Торнквист.

Доста любопитно мнение изказва Торнквист също така относно „машините за мечти“ в света на Старк. Дали Red Thread са ги създали без задни мисли – като забавна характеристика от света на Старк или като ясно послание, което да покаже, че днес технологиите влияят негативно на начина, по който гледаме на света?

„Без съмнение. Определено. Поставете шестгодишно дете в средата на Rift и вижте как то ще опише преживяването и как ще се държи. Това е начинът, по който това поколение израства – тези светове ще бъдат реални за тях. Сигурен съм, че след 100 години ще е практически невъзможно да се разграничи реалното от виртуалното – между живота и игрите, между истинските и фалшивите мечти“, споделя той.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини