По-рано тази седмица, CBC съобщиха, че са се сдобили с вътрешен документ, изтекъл от горните етажи на властта в Electronic Arts, от който става ясно, че компанията не само не се опитва да ограничава действията си по отношение на кутиите с плячка и нечестното ангажиране на играещите, но и стимулира тези практики.

ЕА не престават да твърдят как споменатите „кутии с плячка“ не са хазарт и продължават да трупат десетки милиони печалба от тях (компанията отчита приход от $1.5 млрд. за фискалната 2020 от тях). Какво могат да кажат за своята златна мина все пак, нали? Не всички обаче гледат толкова лековато на проблема, колкото изпълнителния директор на Electronic Arts Питър Мур, който пренебрегва всякакви обвинения, че те са форма на хазарт. Така например, в края на 2020 съдът в Хага постанови, че кутиите влизат в противоречие с нидерландските закони, регулиращи хазарта. Вследствие от решението, местната власт заплаши EA със солени глоби, ако не премахне хазартния елемент от FIFA Ultimate Team (FUT). Брожението от страна на властите в други държави към сенчестите на практики на американския гигант в гейминга не спират. В началото на този месец, британската организация GambleAware публикува обстойно проучване, проведено от университетите в Уулвърхямптън и Плимут, което доказва връзката между кутиите с плячка и хазарта.

В споменатия документ, станал достояние на CBC чрез техен източник, когото те не назовават, се заявява ясната цел играещите FIFA да бъдат привлечени да играят FUT режима. „Правим всичко възможно да насочваме играещите там“, се заявява в една от основните точки в документа. И разбира се, че това е проблем, понеже не става дума за възрастни, а за подрастващи и даже деца, а самите ЕА отричат да назоват нещата с истинските им имена.

Според проучване от страна на Gambling Health Alliance от 2020, което се цитира от Gamesindustry.biz, 23% от играчите на възраст между 11 и 16 години заявяват, че са плащали с реални пари, за да отварят пакети с карти, като над една трета от тях (34%) заявяват, че са направили това, когато са били на 13. CBC привеждат изповеди на потребители, които споделят, че се борят със зависимостта си от въпросната практика, харчат спестяванията си и даже влизат в дългове.

След репортажа на канадската медия, EA излязоха с официално становище по отношение на ситуацията. Компанията заявява, че споменатите твърдения са извадени от контекста и припомнят, че харченето на реални пари в техните игри не е задължително.

„Всеки ден търсим начини да доставим на играчите избор и съдържание, които да провокират тяхното въодушевление към спорта и да ги свържат с приятелите им. Ето защо, ние сме разочаровани от скорошнен медиен репортаж относно FUT, в който бива игнорирана важна информация и контекст. В резултат на това имаме една история, търсеща сензацията с грешно представяне на фактите“, се заявява в съобщението на Electronic Arts. „Ние не принуждаваме хората да харчат реални пари в игрите ни. Там, където ние осигуряваме този избор, ние внимаваме да не насърчаваме харченето над победата в играта и по-голямата част от играещите FIFA никога не харчат пари за неща в игрите ни“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари