EA се готвят да станат „100-процентово дигитална компания“

1
30

Практиката на разпространение на видео игри като физически обекти е глобална и наистина, идеята не е лоша, но и нейното време отминава.

Поне такова е мнението на Франк Гибо от EA Games. Той каза на GamesIndustry International, че EA ще стане „100-процентово дигитална компания и точка. Така ще е един ден. Неизбежно е.“

Гибо внимаваше да не обиди „големите партньори“ на ЕА в търговската индустрия и поясни, че ще продължава да предлага игри „във всички смислени медийни формати“, докато се извърши прехода, тъй като за индустрията това е постепенен процес. Но той посочи също така, че дигиталната доставка е най-бързо растящият дял от бизнеса на ЕА, с 47% ръст до 1,2 милиарда долара в последната отчетна година. Това все пак е само четвъртина от крайната стойност на бизнес печалбата на ЕА, но с тези темпове на увеличение, скоро няма да е точно така.

„Най-силната връзка е тази, която имаме с геймърите,“ каза Гибо. „Ако те искат играта по дигитален път и това е най-доброто, което можем да им предложим, това и ще направим.“

Извън ЕА геймърите изобщо започват да избират да свалят играта, вместо да я получат във физическа форма. Скорошно проучване сочи, че едва малцинството от 35% от играчите предпочитат да купят и след това да получат играта дигитално, но това е 10% над миналогодишния брой. И докато изцяло дигиталните игри носят по-голямата част от печалбата на производителите на компютърни игри, гейм-индустрията като цяло изглежда скоро ще поеме по същия път. Според друго проучване, покупките на игри по не-дигитален път в САЩ са паднали с около 25% през първото тримесечие на 2012-та – до 1,5 милиарда долара. Дигиталните приходи, от своя страна, нарастнали, грубо, с 10% през същия период – до 1,38 милиарда долара.

В крайна сметка, преходът към изцяло дигитална покупко-продажба не е въпрос на „дали“, а на „кога“. Гибо не даде по-определено изявление от „в даден момент в бъдещето,“ а производителят на конзоли Sony смята, че това няма да е скоро. Но не се учудвайте, ако след десет години поглеждаме назад, чудейки се на времето, когато се е налагало да излезем от дома си, за да си купим компютърна игра. Единствените, които ще ценят игрите върху дискове тогава ще са еквивалентa на днешните хипстъри, обсебени от грамофонните плочи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари