Тази седмица е щастливата за всички потребители на Steam, които са и фенове на поредицата „Междузвездни войни“, тъй като на страниците на магазина на Valve бяха открити предварителните поръчки за Star Wars Jedi: Fallen Order, следващата игра от от света на Йода, Люк Скайокър и Чубака, която се подготвя от Electronic Arts и Respawn Entertainment.

Новината маркира завръщането на EA в Steam след повече от осемгодишно отсъствие. Компанията напусна платформата на Valve през 2011, когато ЕА анонсираха откриването на своя собствен дигитален магазин Origin. Заедно с това беше разкрито, че абонаментната услуга EA Access ще влезе в Steam през пролетта.

Възродената любов между EA и Valve ще поднесе също така и някои от най-популярните игри на издателя в Steam, като The Sims 4, Unravel 2, Apex Legends, FIFA 20 и Battlefield V. С това действие изглежда така сякаш Valve отвръща на агресивната атака, която поде Epic Games на пазара на дигитална дистрибуция на PC игри.

Определено интересно звучи появата на EA Access в Steam. EA Access е абонаментната услуга на ЕА за PlayStation 4 и Xbox, еквивалент на PC предложението на компанията Origin Access. Това, което обяснява Майк Бланк, старши вицепрезидент в ЕА, в интервю за GamesIndustry е, че основните предимства, които предлага ЕА Access, ще бъдат предлагани и в Steam.

„Очакваме ключовите облаги на абонаментната услуга да са същите, каквито са и в EA Access и за притежателите на PlayStation и Xbox. И когато говоря за ключови облаги, аз имам предвид неща, като ранния достъп, десетпроцентовите отстъпки или това, че ще видите същия каталог, който предлагаме днес в EA Access за Xbox One и PS4“, допълва той. В Steam обаче най-вероятно няма да се появят игри от външни за ЕА разработчици, като Batman: Arkham Asylum или Darksiders III.

И разбира се сякаш въпросът как ще съществуват едновременно двете съперничещи си платформи, изниква от само себе си.

„Желаем да направим преживяването за играчите, които искат да играят игрите си на Origin или в Steam, възможно по-безпроблемно, така че работим по това да свържем заедно акаунтите, както и да помогнем за това играещите да играят заедно и в Steam, и в Origin, така че те да играят игрите, които играят, с хората, с които искат, независимо от платформата, която предпочитат.

Очаква се абонаментната такса за EA Access on Steam да е същата, каквато е в момента за конзолните геймъри – $4.99 месечно или $29.90 на година.

Що се отнася до това, дали с тази стъпка няма да пострада дигиталния магазин на EA, то Бланк е убеден, че Origin не само, че няма да бъде засегнат, но и ще продължи да се развива. Той вярва също така и че с настоящата стъпка, пазара на PC дистрибуция ще стане по-малко фрагментиран. А дали може да видим EA Access за Epic Games Store, Бланк отговаря уклончиво.

„Това, което искам да кажа в момента е, че ние сме отворени за нови партньорства. И докато нямам нещо друго, което да анонсирам днес, то бих заявил, че сме винаги открити за нови партньорства, които ще помогнат на играчите ни. Така че ще видим какво ще се случи в бъдеще“.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кирил
Кирил

Щом е EA картата ви ще се испразни