fbpx
-3.9 C
София

EK погна издателите заради мобилните F2P заглавия

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Европа е решила да се захване с издателите на мобилни видеоигри и спорното определение free-to-play (от англ.: безплатно за игра), съобщава Брендън Синклеър от GamesIndustry International.

Изданието съобщава, че Еврокомисията се е заела сериозно с въпроса след постъпили множество оплаквания на потребители, които според думите им „без изявено от тях желание са направили покупки от F2P заглавия“. На страниците на Комисията се съобщава, че според очаквания на платформата за анализ Distimo, в следващите пет години „app икономиката“ ще генерира приходи от 63 милиарда евро. В специалния прес-релийз издаден вчера се заявява, че за да развие пълния си потенциал тази индустрия, потребителите трябва да имат доверие в нея. В съобщението се споменава също така, че 50% от мобилните приложения днес биват квалифицирани като безплатни, независимо от това, че в немалко от тях се включват скъпоструващи „вътрешни за приложението покупки“ (in-app purchases), като най-уязвими от подвеждащия характер на принципа „свободни за изтегляне“, но не и „за игра“, са децата (и предполагаемо техните родители, от чиито кредитни карти изтичат безследно немалки суми). Именно по тази причина вчера и днес Комисията е организирала среща с издатели и представители на правоприлагащи органи от страните-членки на ЕС. Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия, нарича даже практиката на издателите „подвеждане“.

В тази връзка Комисията предлага и конкретни мерки, а именно: да се спре заблуждаването на потребителя при поръчването на „безплатни“ заглавия за реалните разходи, които се изисква да бъдат направени. Второ: да се спре убеждаването на децата, че трябва да си закупят даден елемент от играта или да се убеждават някой възрастен да им ги закупи. Трето: потребителите да бъдат информирани надлежно за истинските разходи, които ще им се наложат да направят изтегляйки „безплатни“ заглавия и да не бъдат таксувани за неща залегнали по подразбиране в настройките на приложението без потребителят изрично да се е съгласил с това. Четвърто: Търговците задължително да посочват електронен адрес, на който потребителите да се свържат с тях, ако имат оплаквания

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини