Сега топката е във Valve.

Тази седмица, Epic Games анонсираха появата на свой собствен дигитален магазин за видеоигри с името Epic Games Store. Това, което прави впечатление в анонса на студиото е, че разработчиците ще получават значително по-голям дял от печалбата от своя продукт в сравнение със Steam. Платформата на Valve отдавна работи по модела „70/30“, докато Epic ще дават внушителните 88% на създателите на игрите. Засега магазинът ще работи с игри за PC и macOS, но намеренията са да разшири, както платформите, така и обхвата на игрови заглавия. Освен това, студиото няма да се ограничава единствено до игри, създадени посредством техния собствен енджин Unreal, но и чрез други сходни технологии. Все пак, за авторите на тези игри създадени с UE ще има по-големи облаги. Epic Games Store ще подкрепя и създатели на съдържание в YouTube и Twitch за ревюта и представяне на игри от магазина.

Явно е, че е съвпадение, но новината идва ден, след като Valve анонсира промяна именно в политика за разпределяне на печалбите между Steam и създателите на игри, публикуващи в платформата. Тази промяна облагодетелства големите студиа, като игри, които генерират $10 милиона и повече печалба , ще получават 75% от печалбата на своя продукт, а тези, които спечелят над 50 милиона, ще вземат 80% от генерираната печалба.

Може и да звучи несправедливо, но според Ребека Валънтайн от GamesIndustry.biz, това има логичното си обяснение.

„Промяната, в много отношения, не е изненадваща, тъй като немалко ААА издатели започват да се местят от Steam. Ubisoft и EA публикуват игри със своите собствени клиенти от известно време (макар първите да публикуват и в Steam), а по-рано тази година, както Bethesda, така и Activision, решиха също да загърбят платформата и да направят някой и друг долар с оставянето на Fallout 76 и Call of Duty: Black Ops 4, прикрепени към техните собствени сайтове. Fortnite, играта, за която всички говорят тази година, също пренебрегна магазина. А освен това, Steam вече има и нов съперник в лицето на Discord Store, за които да се притесняват“, обобщава тя. Е, вече и друг сериозен конкурент се появи на хоризонта.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
дадса
дадса

Докато останалите платформи си останат само магазини, то не мисля, че Steam трябва да се притесняват.
Платформата предлага купища други възможности които ги няма в останалите платформи. Пък и не е кат да са си запазили парите само за себе си и да не са се появявали нови функции.

ime
ime

Тъпото в стийм е, че няма игри за конзоли, или ако си купиш една игра да можеш да доплатиш още малко и да имаш и конзолните и копия. Всичко останало там е без грешка.