Сега топката е във Valve.

Тази седмица, Epic Games анонсираха появата на свой собствен дигитален магазин за видеоигри с името Epic Games Store. Това, което прави впечатление в анонса на студиото е, че разработчиците ще получават значително по-голям дял от печалбата от своя продукт в сравнение със Steam. Платформата на Valve отдавна работи по модела „70/30“, докато Epic ще дават внушителните 88% на създателите на игрите. Засега магазинът ще работи с игри за PC и macOS, но намеренията са да разшири, както платформите, така и обхвата на игрови заглавия. Освен това, студиото няма да се ограничава единствено до игри, създадени посредством техния собствен енджин Unreal, но и чрез други сходни технологии. Все пак, за авторите на тези игри създадени с UE ще има по-големи облаги. Epic Games Store ще подкрепя и създатели на съдържание в YouTube и Twitch за ревюта и представяне на игри от магазина.

Явно е, че е съвпадение, но новината идва ден, след като Valve анонсира промяна именно в политика за разпределяне на печалбите между Steam и създателите на игри, публикуващи в платформата. Тази промяна облагодетелства големите студиа, като игри, които генерират $10 милиона и повече печалба , ще получават 75% от печалбата на своя продукт, а тези, които спечелят над 50 милиона, ще вземат 80% от генерираната печалба.

Може и да звучи несправедливо, но според Ребека Валънтайн от GamesIndustry.biz, това има логичното си обяснение.

„Промяната, в много отношения, не е изненадваща, тъй като немалко ААА издатели започват да се местят от Steam. Ubisoft и EA публикуват игри със своите собствени клиенти от известно време (макар първите да публикуват и в Steam), а по-рано тази година, както Bethesda, така и Activision, решиха също да загърбят платформата и да направят някой и друг долар с оставянето на Fallout 76 и Call of Duty: Black Ops 4, прикрепени към техните собствени сайтове. Fortnite, играта, за която всички говорят тази година, също пренебрегна магазина. А освен това, Steam вече има и нов съперник в лицето на Discord Store, за които да се притесняват“, обобщава тя. Е, вече и друг сериозен конкурент се появи на хоризонта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари