fbpx
27.8 C
София

Epic Games представи новия Unreal Engine 5 директно на PlayStation 5

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Тази седмица Epic представи първото демо на следващото издание на вероятно най-популярния в бранша Unreal Engine 5. То е изпълнено в реално време на PlayStation 5 и, откровено казано, резултатите са потресаващо добри. Освен графичното превъзходство разработчиците въведоха интуитивни системи за по-лека работа на гейминг студията. Видеото наподобява фантастичен филм и може да се каже, че Epic са успели да изпреварят своята вечна максима „So real, it’s unreal!„.

Директорът на Epic Games Тим Суини коментира:

„Графиката говори сама за себе си. Epic винаги се е стремяла да прекоси границата на възможното. Целта ни не е просто да предоставим повече функции на разработчици. Най-големият проблем в бизнеса е изграждането на висококачествени игри, които изискват много време и пари. Искаме да направим живота на разработчиците по-лесен и продуктивен…“

Двете най-големи нововъведения в софтуера са технологиите, наречени Lumen и Nanite. Първата технология директно и изцяло интегрира мощността на Ray-Tracing функционалността в енджина. Досега разработчиците бяха принудени да разработват свои решения. Lumen визуализира цялостното осветление на сцената независимо дали имате интериор или пейзаж. Индиректното осветление се генерира в реално време, така че можете мигновено да променяте ден на нощ, да включвате фенерче, да отворите дупка в стена, през където да минават слънчеви лъчи. Всичко това ще бъде отразено мигновено.

На второ място Nanite въвежда интелигентно разпределяне на много полигони от триизмерни модели в оперативната памет. Звучи малко особено, но затова демото показва всичко по-нагледно. Всички скали, които виждате, по принцип се ползват в максимума си от филмови студия (благодарение на Megascans), които рендират своите кадри с часове. Моделите имат 8К текстури наложени върху тях и дори малките камъчета се състоят от хиляди правоъгълници. Всичко това отново се генерира в реално време. Освен това, нивото на съвместимост е много по-високо. Можете да вкарате директно модели от любимите си програми като ZBrush или фотограметрични карти. Те ще се презентират идентично до най-малкия геометричен детайл. Моделите са толкова подробни, че даже не се нуждаят от прилагане на карти за грапавост (normal maps).

Последното голямо попълнение в арсенала на UE5 е системата Niagara. Тя се грижи за реалистичната симулация на флуиди (като вода) или организиране на големи групи елементи спрямо външната среда. В демото е показано как буболечки бягат по таваните от светнато фенерче. Тези анимации по принцип се подготвят предварително, но с новия енджин тяхното поведение се генерира в реално време.

Разбира се, има и някои уловки. Демото е с динамична резолюция 1440р и на моменти тя пада до минималните 30 кадъра в секунда (дори е изключено хардуерното трасиране на лъчите). Очевидно е, че Epic прави грандиозна стъпка напред и не може да не се примири с компромиси. Пред същото може би ще бъдат изправени и разработчиците на видеоигри, веднъж, когато започнат да работят с енджина през следващата година. Всички експерти са на мнение, че на персонален компютър качеството може да достигне нови висоти (макар че и новите PlayStation и Xbox са си впечатляващи сами по себе си). Суини обаче побърза да отбележи, че този софтуер е проектиран да пренесе максимума от себе си както на най-скъпите РС, така и на миниатюрните смартфони, които носим в джоба. Единственото ограничение трябва да бъде въображението на артистите. Суини коментира:

„Можете да изградите върховна игра за конзола, която да изглежда фантастично, но можете и да я прехвърлите на мобилните телефони, за да достигнете публиката. Технологията позволява това…“

Освен това разработчиците трябва да бъдат наистина отдадени на новия енджин. От компанията твърдят, че са работили със Sony и PlayStation 5 от години, за да са сигурни, че софтуерът е съвместим. Във всеки случай голям плюс се е оказал изключително бързият SSD диск, позволяващ визуализацията на гигабайти информация за части от секундата. Във връзка с допълнителното изискване Epic прави и някои промени в бизнес модела си. Когато UE5 бъде издаден безплатно в края на 2021, разработчиците имат право да изкарат първия си милион от видеоиграта си само за тях. След превишаването на тази сума Epic взема комисионна от всичко изкарано – 5%. Допреди това компанията позволяваше до $50 хиляди изкарани от видеоигра без комисионни. Промяната е драстична и е активна от началото на тази година, затова компанията вече комуникира с разработчици, за да им връща пари.

Имайте предвид, че ще мине още дълго време, докато видим игра с Unreal Engine 5. Софтуерът ще излезе официално в края на следващата година, като на студията ще им трябват още няколко години, за да адаптират работата си към него. Вероятно първите UE5 игри ще бъдат издадени през 2023-та година (освен ако договорът между Epic и Sony не включва предварителна разработка на заглавие). Но с потенциала на новия енджин смело можем да заявим, че бъдещето на гейминга е светло.

Заедно с UE5, Epic Games представи и специалната платформаа Epic Online Services. Тя е част от авторски софтуер, разпределящ сесиите между, конзоли, РС и смартфони във Fortnite. Платформата вече е достъпна безплатно за всеки разработчик като индивидуален SDK. Epic не просто демонстрира максимума на модерната техника, но и предоставя своите продукти за ползване от всички.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини