Epic Games официално подадоха жалба в американски съд срещу Apple и Google след премахването на Fortnite от магазините за мобилни приложения на двете компании, съответно Apple App Store и Google Play.

Fortnite, истински феномен в гейм света днес, е безплатна за игра, но играещите имат възможността да заплатят, ако желаят за различни къстъмизации, костюми, анимирано изразяване на емоции и Battle Pass пропуска, който дава достъп до различни нови характеристики. В немобилните версии на играта, тези покупки се осъществяват директно през Epic Games, а при мобилните версии – чрез App Store или Google Play. Тази седмица обаче, Epic издадоха обновление за Fortnite, с което подобни покупки могат вече да се правят и директно от компанията, и то на по-ниска цена. Вземайки предвид това, че Google и Apple вземат по 30% от всички транзакции, можеше и да се очаква реакцията на засегнатите компании.

Първи в случая реагираха от Apple, които премахнаха играта от App Store, цитирайки като причина за това нарушение на подписаните договорености между двете страни. „Epic Games предприеха разочароващия ход да наруши политиките на App Store, които биват налагат равностойно към всеки разработчик и целят да запазят магазина безопасен за неговите потребители“, аргументира решението на Apple говорител на компанията пред CNBC. Последваха ги и Google, които същия ден премахнаха Fortnite от Play, заявявайки, че „разработчици, които предлагат продукти в дадена игра, свалена от Google Play или осигуряват достъп до игрово съдържание, трябва да използват системата на Google Play In-app Billing като метод за плащане“.

И както също можеше да се очаква, часове след действията на Apple, Epic Games заведоха дело срещу компанията в районния съд на Северна Калифорния. В иска, подаден от компанията се иска от съда признае магазина на Apple за монопол, докато в същото време бъде издадено съдебно разпореждане, с което да се позволи честната конкуренция в средата на дистрибуцията на мобилни приложения. „Epic не търси парична компенсация от този съд за щетите, които бяха нанесени на компанията. Нито пък се търси получаването на фаворизирано отношение за себе си, една компания. Вместо това, общо разпореждане, което да позволи честната конкуренция в тези два ключови пазара, които засягат стотици милиони потребители и десетки хиляди, ако не и повече, външни разработчици на приложения“, пишат в иска си Epic Games. Скоро след това компанията внася сходен документ в същия съд и към Google, в който се заявява, че ограниченията за разплащания, наложени от страна на Google в Play Store водят до нелегален монопол.

Epic Games дадоха и старт на кампанията под надслов #FreeFortnite, призовавайки потребителите да надигнат глас срещу действията на Apple. Появиха се и няколко забавни видеоклипа в Интернет, пародия на известната реклама на Apple „1984“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари