Демократизацията на един пазар би трябвало винаги да е положителна промяна за развитието му. Но понякога това, което би трябвало да се случи е далеч от реалността. И от наскоро изнесен доклад на глобална компания за прогностика и анализ, става ясно, че разширяването на пазара на дигитална дистрибуция на PC игри с влизането на Epic Games, той само е пострадал. Именно по такъв начин разчита цифрите Мат Пискатела от NPD Group.

Компанията, за която Пискатела работи изнася наскоро проучване за състоянието на пазара на видеоигри за миналата година, от който става ясно, че макар и в общи рамки да продажбите в сектора да бележат ръст, то дигиталните покупки се свиват.

Пискатела е на мнение, че именно появата на Epic Games Store е виновник за по-слабите разходи, които потребителите правят тук. През миналата година ръстът в продажбите на видеоигри като цяло бележи един здравословен ръст от два процента, а продажбата на дигитално съдържание пада. За Пискатела, причината за това е че двете водещи платформи за дистрибуция на игрово съдържание вече не считат за приоритет обогатяването на потребителското преживяване и намаляване на пазарните противоречия.

Когато през 2018, Epic Games анонсира появата на дигиталния си магазин, студиото декларира като цели пред себе си увеличаване на конкуренцията в сектора и продължаване на иновациите. Самият Тим Суини, изпълнителен директор на студиото, заяви, че стратегията пред тях е да нарушат статуквото и да принудят Steam да промени някои от закостенелите си практики и да започне да дава по-голям дял на разработчиците от продажбата на техните игри. Именно с тази цел, Epic започнаха с далеч по-великодушно предложение към споменатите разработчици (Epic взема от разработчиците едва 12%, докато Steam си заделя 30%). Друга тактика да преборят монопола на Valve са ексклузивите – временни или постоянни. И разбира се безплатните седмични игри, на които може да се радваме. Всичко това води до успех. Наскоро беше публикувана информация от страна на Epic Games, че само за една година, приходите на магазина са в размер на $680 милиона, а регистрираните уникални акаунта – 108 000 000. И разбира се, не би трябвало да се обвинява единствено Тим Суини и компания за ситуацията, очертана от Пискатела. Дълги години Steam оставаше централно място за дигитално разпространение на PC игри. Но в последните години няколко големи издатели решиха да напуснат Valve и тяхната платформа за сметка на свои собствени магазини: Ubisoft, EA и Rockstar са най-явните примери за ситуацията. Добавете към това присъствието и на по-нишови места, като да речем GreenMan Gaming и GOG, и може да разберете колко фрагментиран е всъщност този пазар

„Голямата война на фронта на дигитална дистрибуция през 2019 не облагодетелства по никакъв начин разходването на средства за PC съдържание. Приоритетите за обогатяването на потребителското преживяване и избор, и минимизиране на объркването бяха пренебрегнати изцяло през 2019, допринасяйки за по-ниското потребителско харчене за PC съдържание“, гласи обобщението на Пискатела.

Пам Фърдинанд от GameRant има своя позиция по въпроса, която звучи не по-малко смислено. И откровено казано, лично на мен ми се струва по-състоятелна от теорията на Пискатела.

„Планът на Epic да разбият полу-монопола на Steam на пазара на PC игри и да създадат една здравословна конкуренция, не се изпълни. Изглежда, че вместо това, геймърите са избрали да играят игрите си на конзоли или просто да купуват по-малко игри. Друго обяснение може да се крие в това, че все повече игри са постоянно онлайн, постоянно биват обновявани и на практика никога не приключват. Може би хората не харчат толкова пари за игри, защото са твърде заети да играят Destiny 2, Fallout 76, Overwatch и Fortnite“, заключава Фърдинанд.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари