Въпросът за това дали видеоигрите трябва да отразяват действителността, да задават актуални въпроси и разглеждат неудобни теми или трябва единствено да бъдат празноглави забавления, които да носят разтуха след работния ден, не е лесен за отговор. А и предвид какъв тип са днешните най-играни игри май отговора на този въпрос е ясен. Успехът на заглавия, като This War of Mine оставят място за размисъл. Една подобна игра и по-точно рекламата за нея е била блокирана от цензорния цербер на Facebook. Което, както подчертават от Axios, на свой ред повдига въпроси.

Йоан Фанис е един от ветераните в гейм индустрията. Той прекарва 14 години в Ubisoft, работейки по класическата Beyond Good and Evil, Assassiin’s Creed, Rayman Legends и други проекти на издателя. За последно в Ubisoft, Фанис работи по емоционалната и тъжна история Valiant Hearts. Днес той е част от DigixArt Studiо, където е сред създателите на още една натоварена със смисъл и емоционална игра, като 11-11 Memories Retold. По-рано този месец ви разказахме за следващата му работа: Road 96. Историята в играта разказва за млада жена, която бяга от един потиснически режим в своята държава, търсейки надежда за един по-добър живот. Играта обещава да предложи интересен сюжет и герои и процедурно генериран сценарий, така че всяко следващо преиграване от вас да е различно от предишното.

„Първоначално сметнах, че това е шега“, обяснява пред Axios Фанис относно отхвърлянето на рекламата за Road 96 от филтъра на Facebook, който цитира ограничения за публикуването на рекламно съдържание, свързано с политика, избори или социални въпроси. В самата реклама обаче няма преки политически послания. Ако има фрази, които да са събудили подозрението на системата, то това може да са такива, като „избягай от една страна в хаос“ или „достигни границата“. На 28-ми този месец, от Facebook му изпращат и писмо, в което обясняват, че рекламата му не е съобразена с политиката им за социални въпроси, електорални и политически реклами. Пред него имало две възможности: да редактира своята реклама, съобразявайки я с въпросните политики или да я впише в категорията на политическите реклами. Той не предприема нищо.

Самият Фанис прави интересна аналогия в случая.

„Сетих се за филма „Специален доклад“ (Minority Report). Това е роботизирана проверка, която ти казва предварително какво ще направиш и решава вместо теб – „Не, няма да направиш това“, продължавава той пред медията. От социалната мрежа са отказали коментар по ситуацията.

И макар, че всички знаем, че това си е реалността, в която живеем и трябва да я приемем, то GamesIndustry на свой ред коментират темата, припомняйки, че Activision години наред рекламират в социалната мрежа изданията си на Call of Duty, но рекламите за тях не са били цензурирани. А точно пък Call of Duty си е една доста натоварена политически поредица. В случая на историята с Road 96 и отношението на цензурата на Facebook към нея, май по-добра реклама от това не може да има. Road 96 излиза за в Steam, GOG и Epic Games Store, както и за Nintendo Switch на 16.08.2021.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари