Facebook е планирала да придобие Unity заедно с Oculus

2
286

Година преди да инвестира 3 милиарда долара в закупуването на Oculus VR, генералният директор на Facebook Марк Цукърбърг е обмислял друга мащабна сделка, търсейки начин да стане водещ лидер в областта на виртуална реалност. Целта на Цукърбърг е била гейминг гигантът Unity, чийто енджин е в основата на повечето видеоигри, продавани към днешен ден.

Информацията се появи в новата книга „Историята на бъдещето“ на Блейк Харис. Главната тема в нея ще бъде придобиването именно на Oculus, както и проблемите по тази сделка. Харис твърди, че по време на написването на книгата, той е работил интензивно с PR екипа на Facebook и е можел да прави редовни интервюта с всеки от членовете. Неочаквано е получил достъп до цели 25 хиляди документа на компанията, 2 500 от които са имейли на Цукърбърг. От тези фокументи се е разбрало, че Зук се е обръщал към бившия директор на Oculus Брендън Айриб, Шерил Сендбърг и други негови приятели и партньори, обсъждайки възможността да закупи Unity. Но достъпът на Харис до тези документи бързо е бил отнет.

Според книгата, в имейл от месец юни 2015-та година, Цукърбърг аргументира приоритизирането на AR/VR съдържанието и сключването на първата сделка. Във Facebook тя е била известна под кодово име „Едно“, и успехът ѝ би могъл да допринесе за привличането на колкото се може повече клиенти към новата VR платформа на Facebook. Това би било катастрофално за конкуренцията. Сделката обаче не се е състояла и Unity все още си е независима компания, която в момента работи върху нов много интересен проект. Харис обаче ексклузивно публикува в интернет един от имейлите на Цукърбърг:

Ние сме уязвими от страна на мобилните платформи, понеже Google и Apple усилено работят в тази област. От гледна точка на необходимото време, ние трябва колкото се може по-скоро да направим нашата платформа широко разпространена… Колкото по-малко време изгубим, толкова повече потребители ще отнемем от конуренцията. Затова, нашата цел е не просто да сме добри във VR/AR сферата, но и да ускорим нейното въвеждане в бита. С това обосновавам желанието си да закупя тези компании и вместо да чакам, възнамерявам да инвестирам колкото се може повече в нея, при това възможно най-скоро.

Ако придобием Unity, тогава Android, Windows и iOS ще трябва в по-голяма степен да се съобразяват с нея и с нейната поддръжка, понеже в противен случай, техните екосистеми ще се сринат. Ние няма да им откажем веднага и допълнително ще решим доколко и каква поддръжка да им предложим. От друга страна, ако някой друг закупи Unity, има много голям риск да бъдем изцяло изтикани от този пазар, особено ако ако купувачът е враждебно настроен към нас и реши, че не желае да ни съдейства„.

Facebook не желае да коментира изтеклата информация. Но представител на издателството на книгата сподели: „Не всичко в книгата е достоверно, но се надяваме хората да запомнят, че бъдещето на VR не се дефинира от една компания, един екип, или дори един човек. Тази индустрия бе изградена от много пионери, които вярваха във виртуалната реалност, въпреки че шансовете им за успех не бяха големи„.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари