Facebook обявиха, че временно прекратяват продажбите на шлема си за виртуална реалност Oculus Quest 2. Причината за това са постъпили към тях оплаквания за предизвикани раздразнения на кожата на лицето от използването му. Компанията се е съгласила на това действие след комуникация с две организации, защитаващи правата на потребителите: Health Canada и Американската комисия по безопасност на продуктите (US Consumer Product Safety Commission, CPSC).

В блога на компанията се заявява, че ще бъде използвано ново силиконово покритие, което цели да разреши ситуацията и да бъдат възобновени продажбите на шлема.

От страницата с анонса за това се разбира, че компанията е установила през април, че проблемите, за които са алармирали двете организации, не съществуват. Изглежда обаче това не е точно така, което налага и изтеглянето на шлема от пазара. От Facebook обещават, че от 24-ти август ще започнат да доставят безплатни силиконови покрития за Oculus. Те ще бъдат разпратени до всички държави, в които се продава официално новият VR шлем на компанията.

„В допълнение към това, ние поддържаме връзка с регулаторите в различните страни и вземаме допълнителни мерки по временното преустановяване на продажбите на Quest 2 по цял свят, като в същото време работим по това да включим новите силиконови покрития във всички пакети с Oculus 2“, пишат от Facebook.

Абонирай се
Извести ме за
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари