fbpx
2.7 C
София

GDC 2015: Бей Янг за проблемите на VR технологията днес

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Битката срещу световъртежа и другите проблеми, причинявани от използването на сега съществуващите VR технологии може да не бъдат решени никога. Независимо от твърдението на Гейб Нюъл, че виртуалната технология на Valve елиминира този проблем.

Това, общо взето е мнението на Бей Янг, водещ технически дизайнер към Walt Disney Imagineering, звеното към известната американска империя за доставяне на забавления, което отговаря за проектирането и изграждането на тематичните паркове на Walt Disney по целия свят и атракционите в тях. Янг присъства на GDC 2015, където говори пред събралите се относно един от големите проблеми на VR технолгията.

Янг припомня, че в последно време разговорите за проблемите, които технологията причинява са се концентрирали около несъответствието между виртуалното изживяване, което играещият изпитва с очите си и физическото преживяване, което бива регистрирано в неговото вътрешно ухо.

Това несъответствие може да се причинява по два начина. По-вероятният се крие в „забавянето от крайна точка до крайна точка“, или периода от време, който е нужен на хардуера да обработи данните, отнасящи се до следене на движението, и да ги върне обратно към играча във вид на готова (визуална) информация. Втората възможност за проблема може да се открие в т. нар. „вариативност на забавянето“, тъй като макар и човешкият мозък да е добър в адаптирането към нови обстоятелства, то на него му се налага в този случай да се адаптира към всяка една промяна. Следователно, всяка промяна в забавянето, може да доведе до прилошаване.

По-рано тази седмица, шефът на Valve Гейб Нюъл заяви в интервю пред NYTimes, че разработеният заедно с HTC шлем Vive, преодолява този проблем. Янг не отрича твърдението на Нюъл, но споделя още една причина, която може да причини гадене на човек, носещ VR шлем, и той няма нищо общо с технологията. И за съжаление, според него този проблем вероятно няма никога да изчезне. „Нека се пренесем напред във времето. Нека да са десет години напред – деня, в който ще разполагаме с перфектната VR технология. Даже и да имате в ръцете си перфектната технология за виртуална реалност, вие пак може да почувствате гадене. Защо казвам това ли? Знам го като факт, че това, от което ти прилошава в реалния живот, ще те кара да ти прилошава и в обстановката на виртуална среда“, споделя Янг, който като човек, проектиращ влакчета на ужасите, вероятно знае едно-две неща за причините, поради които на човек му прилошава.

„В 3D шутърите днес например може да правите това, което се нарича завъртане в нулева тока (въртене на място). Ако сега се изправите и почнете да се въртите на място в продължение на 20 секунди, то ви гарантирам, че някои от вас ще се почувстват замаяни, а на други може да им прилошее. Така че при проектирането на игри, в момент, в който не разполагаме с перфектната технология за виртуална реалност е нужно да бъдат избегнати резките завъртания на играещия. Възползвайте се от възможностите, които ви предлага дизайна, за да избегнете тези движения. Когато се разхождаме ние не използваме тези нулеви точки. Когато разглеждаме даден обект, ние се въртим около него“, споделя Янг. Тоест, проблемите, които причинява технологията са и проблеми на дизайна, не на хардуера единствено, независимо от твърденията на Нюъл за Vive. Тоест игри, които са проектирани по един и същ начин ще причиняват еднакво главоболие и световъртеж, както на конкурентните на Vive технологии, така и носейки шлема на Valve и HTC, коментира Матю Хандрахан от GII.

„Вие имате възможност да контактувате директно със създателите на устройствата за виртуална реалност“, споделя Янг пред събралите се разработчици, слушащи речта му. „И когато мислите за технологията, искам да мислите за нея като нещо, което не е само шлем за главата„.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини