God of War – малките тайни около бойната система на играта и босовете

0
661

Играта God of War, излязла миналата година, се превърна в огромен хит. Историята на Кратос и неговия син възхити критици и геймъри и дори допринесе за закупуването на повече PlayStation 4 конзоли. Ако сте играли играта, вероятно сте я изследвали за всяко едно кътче от нея, невидимо на пръв поглед. Може би сте се срещали и с деветте Валкирии…

Ако не сте играли играта, но желаете да го направите, внимание – статията съдържа големи спойлери.

В PlayStation блога Дени Йе, дизайнер на бойната система в God of War, обсъжда именно проектирането на деветте епични битки, както и това какво дефинира качеството на един истински бос в една игра.

Екипът в Санта Моника е дефинирал два различни вида босове – босът, служещ за спектакъл и част от сюжета. Той ви показва колко кръвопролитни могат да бъдат битките в играта. Самото начало на God of War е емблематично с бруталния сблъсък с Балдур като бос. Но той е настроен да предостави по-лесен геймплей, а не да откаже играчите от самото начало. Тук вие се учите да играете God of War – как да навигирате с камерата, кои бутони за какво служат. Отделно с това вие наблюдавате как Кратос троши скали с щита си, или как земята се разцепва при директна битка с Балдур. Така че и по-способните геймъри не са оставени без нищо. Тук вие трябва да усетите емоцията, какво е да си „Богът на войната“. Битката обаче в никакъв случай не е предизвикателна.

Битката с деветте Валкирии пък представлява другата страна на монетата на трудността. Те са едва накрая, затова разработчиците предполагат, че дотогава ще сте свикнали да играете играта. Те дори не са част от главната история, така че дори можете да ги пропуснете. Затова Валкириите не включват особено дълъг диалог – целта тук е да се биете!

Йе обясни: „Представете си, че играта е като училище, преподаващо ви основите на предметите – тоест бойната механика, блокирането, отскачането, хвърлянето на брадвата и така нататък… Някои ще се справят по-добре в определени техники, но никой не би трябвало да е провал по всяка една. Валкириите са ви тестът изходно ниво…“ Тези босове представляват лимита на трудността и трябва да ви накарат да обърнете внимание на ходове, които сте пренебрегвали в традиционния геймплей (може би защото са по-трудни или досадни).

Деветте Валкирии имат и различно поведение. Гунр е първата, която ще видите, и е най-лесна. Тя има три атаки, използващи нейния сърп, и важното при нея е да се научите да действате навреме. Еир пък се отличава с отлична защита, като така тя ви кара да я нападате и да ѝ блокирате атаките, вместо да разчитате на вашата собствена защита – боздуганът ѝ не се избягва. Гейдриф ви напада винаги от разстояние, карайки ви да се приближавате, за да я нападате. Валкирията Кара ползва слуги, които да се бият за нея, и изпитва способността ви да се справяте с тълпи. Олрун, Рота, Гондул и Хилдр ви принуждават да настъпите с винаги различни стратегии, тъй като характерите им са много различни.

Валкирията кралица Сигрун обаче е комплект от всички предишни босове. Тя използва всяка атака на нейните сестри. А атаките са били толкова много, че енджинът на играта не можел да ги поддържа. Йе сподели, че по време на експерименталните тестове е оставил един играч да се бие със Сигрун в продължение на няколко часа. Тя е като последния ви изпит по God of War.

Разработчиците определено са дали всичко от себе си в създаването на една красива, но и динамична видеоигра. Съдържанието ѝ и връзката със скандинавската митология са толкова обширни, че дори когато си мислите, че сте свършили God of War, вие всъщност сте се носили по повърхността. А на дъното ви чакат Валкириите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари