Подаден наскоро документ в американски съд разкрива, че Google са възнамерявали да си присвоят влияние или даже да придобият Epic Games, като помощ в това им намерение е трябвало да окажат китайците от Tencent, предава GamesIndustry.biz.

Според оплакване, внесено в районен съд в северна Калифорния, става ясно, че високопоставен служител на Google е предложил да бъде постигнато споразумение в спор чрез придобиване на дял в компанията чрез изкупуване на акциите на Tencent в Epic Games. Tencent са собственици на 40% от Epic Games. Самият документ, с който се е сдобила медията е редактиран, но не достатъчно, за да останат скрити подробности за плана на Google.

„Google са наясно с това, че Epic може да не приеме предложението им“, се чете в в документа. „Като потенциална алтернатива, старши ръководител в Google предлага Google да влезе в преговори с Tencent, компания, която притежава миноритарен дял в Epic, за да (а) закупят дялове от Tencent, за да поемат по-голям контрол над Epic или (б) да обединят сили с Tencent, за да придобият 100% от Epic.

Въпросният спор между двете компании, който е трябвало да бъде разрешен е искането на Epic да пусне версия на Fortnite за Android със своя собствен лаунчър, разработен съвместно със Samsung. Целта на това действие е било Epic да не плаща 30% от печалбата си на Google.

Само че Google не са могли да позволят това, тъй като, ако го направят, то и други разработчици ще ги последват. Компанията е изчислила, че това може да им донесе загуба от шест милиарда долара. За да попречат на едни подобни намерения, Google разработили и специален план с проектното име „Проект прегръдка“ (Project Hug), чиято цел е да задържи разработчиците в Play Store, даже и с даването на пари. Компанията предлагала специални, преференциални сделки с някои от големите си партньори, като например Activision Blizzard.

Що се отнася до внасянето на самия документ, то мотивът на Epic Games за това е, че компанията търси от съда решение, което ще забрани на Google да прокарва антиконкурентни практики. Epic смятат, че Google са нарушили своето обещание, направено при придобиването на Android, че ще изграждат и поддържат открита екосистема.

Компанията обвинява Google в това, че са променили следваната от тях линия на поведение и умишлено и систематично са затваряли ексосистемата на Android за конкурентите си.

Подаването на документа в съда е поредното действие в своеобразния кръстоносен поход, който Epic Games подеха преди година срещу икономиката на дигиталните магазини за приложения днес. Както вероятно си спомняте, преди година, Epic взе еднолично решението да започне да използва своята собствена разплащателна система във версиите на Fortnite за Android и iOS, пренебрегвайки тези на App Store и Google Play. Това очаквано доведе до премахването на играта от съответните магазини, а Epic започнаха битка с двете компании в съда, последствията от която може да засегнат мобилната индустрия, като цяло, но и не само, а и магазини, като тези на Valve, PlayStation и др. Инициатор на всичко това се явява изпълнителният директор на Epic Тим Суини, който е отколешен критик на политиката на Valve, Apple и други компании, опитващи се да налагат монопол на пазара. Така например, магазина за дигитална дистрибуция на PC игри на компанията му, Epic Games Store още с появата си започна да вземат далеч по-нисък дял от издателите на съдържание, които предлагат игри в магазина си, нарушавайки установените на пазара 30% от печалбата. Конкретно за Apple, Суини критикува не само сериозния дял от печалбата, които вземат от разработчиците, но и затворената екосистема на App Store.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари