Когато през ноември Google разкриха Stadia, геймърския свят реагира с въодушевление, но нещо се случва там. Или по-скоро нищо не се случва и хората, заплатили $130 за Founders изданието реагират. И отговорът на Google не закъсня. Отговор, който не се харесва на мнозина.

Дълги години вече геймъри и медии по света говорят за една мечта: „Netflix за игри“. Плахите и не твърде успешни опити на компании като Gaikai и OnLive може и да се провалиха, но това бяха пионерите на полето на клауд гейминга. Технологиите не бяха на това ниво, както днес, облачните услуги не бяха толкова развити, колкото днес. Самите компании просто не разполагаха с нужните ресурси и ноу-хау, за да се справят с предизвикателството.

Отиваме напред във времето. 2019. Две от най-големите технологични компании представят идеите си за облачен стрийминг на видеоигри. Microsoft и Google са изключително добре позиционирани, за да успеят. Azure и Google Cloud са много добре развити структури. Двете компании оперират с успех в области, като доставянето на иинфраструктура като услуга, (IaaS), платформа като услуга (PaaS), софтуер като услуга (SaaS) и какво ли още не. Освен със собствени облаци и клауд региони, разпръснати по целия свят, двете компании разполагат със сериозна експертиза, опит и ресурси – нещо, с което нито Gaikai, нито OnLive можеха да се похвалят. Отделно от това, Microsoft може да се похвали освен това с игрови платформи – Windows и Xbox One – и с огромен каталог от видеоигри.

Но да се върнем към Google. Компанията разкри Stadia с обичайния „хайп“ и обичайната екзалтация на поклонниците на компанията. Google представи своята последна услуга с огромни обещания за бъдещето – ексклузиви, абонаменти, лъскави демонстрации. Самият първи вариант – Founders изданието дойде на приемлива спрямо обещанията цена и абонамент за бъдещето. А амбициите на компанията бяха подкрепени допълнително от привличането на ветеран в игровата индустрия като Джейд Реймънд и няколко нейни колеги, бивши служители на Ubisoft, Electronic Arts и други известни студиа. Беше закупено и инди студио, което представи и първия ексклузив за Stadia. И това беше общо взето. Съвсем логично недоволството не закъсня и една публикация в Reddit провокира медии и потребители да се запитат какво всъщност се случва тук.

„Stadia няма официално от 40 дни анонс или пускане на нова игра, нова характеристика или реално пояснение към общността относно ситуацията. Тя е на пазара вече 69 дни. Време е да изискаме повече“, така започва публикацията си потребителят на Reddit. Публикация, получила над 9000 одобрителни вота. „Сега, когато датата за подновяване на абонамента (Founder’s изданието идва с тримесечен абонамент за това, което трябва да премийния или Pro абонамента) наближава, смятам, че е нужно да очертаем проблемите и да се опитаме да получим някакъв отговор от екипа на Google, който да ни вдъхне повече увереност от това, което виждаме ди момента“. Потребителят на социалната мрежа привежда и някои от притесненията. Като това, че Google обявиха 120 игри за Stadia през настоящата година, от които поне десет ексклузива. Все още с услугата работят единствено Pixel устройства. Освен това, Stadia Base, план, при който потребителите могат да си закупят и стриймват игри, не съществува. Няма я обещана свързаност с Assistant, няма го обещания 4К в браузъра, няма го фамилното споделяне, няма ги обещаните допълнителни функционалности на контролера. Няма, посочва той, каквато и да е обратна връзка, потвърждение, че се вслушват в гласа на общността, няма го обещаното всекидневно подаване на новини, свързани със Stadia – то е заменено със седмични обновления, а впоследствие с двумесечни.

 

Каква е причината за това? Дали има проблеми наистина или PR екипите в Google не знаят как се случват нещата в гейминг индустрията?

„Ние разбираме желанието да чуете повече подробности относно игрите“, представител на Google коментира в официална позиция на компанията, изразена пред GamesIndustry International. „В крайна сметка, всичко се заключава до това: игрите. И разбира се не всички 120 заглавия ще бъдат анонсирани от екипа на Stadia, тъй като сме го оставили на издателите да правят анонсите за техните игри, и за кои платформи ще излязат – точно, както ще правим с ексклузивното съдържание, което идва за Stadia. Съществуват множество причини, засягащи времето, в което се появяват тези анонси – от периодите за планирани промоции и събития, готовността, приближаването към първите демо версии, изискванията на акционерите и т.н. Ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с издателите и разработчиците, които се явяват наши партньори и сме тук да ги подкрепяме във всички отношения. Развълнувани сме от това, че ще можем да споделим повече за нашите ексклузивни игри съвсем скоро“, пишат от компанията. Това изглежда малко като „прехвърляне на топката“, нали? В същото време, нещо толкова голямо като проект е нормално да има трудности в началото. И в интерес на истината наскоро Google анонсира следващата голяма безплатна игра за Stadia – Metro Exodus на 4A Games, както и ексклузива за Stadia Gylt. Но критиките остават. Така е отправена наскоро от Патрик Клепек от Vice, който дава името на репортажа си: „Все по-ясно е, че пускането на Stadia беше един скъп бета тест“.

 

И докато външният наблюдател на случващото се може да погледне благосклонно и да си каже: „Какво искате от услуга на три месеца?“, то днес гейминг света е нещо различно и мнозина искат нещата да се случват сега и тук или просто се местят на друго място. А такова се задава. Говоря, разбира се за xCloud на Microsoft. Ако Stadia е далеч от представата ни за „Netflix за игри“ (в сега съществуващия вариант на услугата, вие си закупувате играта), то xCloud може да се окаже именно това. Причината за това е интеграцията с Game Pass, абонаментната услуга на Microsoft, появила се първоначално за Xbox, а впоследствие и за PC – постоянно нарастващ каталог от заглавия, който за разлика от други сходни услуги ще предлага и най-нови игри, а не само такива, които са излезли преди години.

А има и още нещо притеснтелно.

Вземайки историята на Google с гръмкото стартиране на проекти и услуги и погребването им без време, мнозина си задават вече въпроса: „Stadia ли е наред?“.

„Вярно е, че някои, дори повечето от тези неща може да заработят. Много услуги са зле продължително време, но след това стават добри. И това няма да е шок. Но скоро Stadia няма да са сами. xCloud на Microsoft, комбиниран с Game Pass, обещава масивна библиотека на съществуващи игри и редовни обновления – хей, тук присъства даже Outer Worlds! А и след това, идва опасението, че един прокрадващ се страх около Stadia може да се завърне: ще искат ли Google да остане тук? Ако Stadia се възприеме за бедствие в първата си година, дали те ще имат желанието да решат проблемите?“, обобщава ситуацията Клепек.

Според друга медия – CBR – и Ноел Корбет, хората, включили се в най-новото предизвикателство на Google вече започват да се оттеглят. Корбет привежда информация на Forbes, според която играещите Destiny 2 в Stadia са намалели наполовина в последните два месеца. Самите Google не изнасят конкретни цифри за потребителската база на услугата, и както Корбет привежда, спада тук не може да служи за окончателно заключение за платформата, но играта се предлага, както с Pro варианта, така и позволява да се играят сейвовете от други платформи. „Това прави нейните играчи най-добрата извадка, с която разполагаме, за да определим как се движи Stadia“, пише тя.

 

„Спад на потребителската база с почти 60%, комбинирано с новините, че ръстът на използването на мобилното приложение на Stadia се е забавил значително след пускането му, подсказва, че платформата не само, че не е успяла да се разрасне, но и е загубила значителна част от началото на съществуващата си база. Вземайки предвид това, че тримесечните изпитателни срокове на Stadia Pro, предлагани с Founder’s и Premiere изданията още дори не са приключили и Google тепърва ще пуска безплатния си базисен план, обещан през миналата година, тези числа може да се сринат допълнително, когато на потребителите им бъде поискано да похарчат още пари за нещо, което мнозина възприемат като незаввършена услуга“, пише Корбет.

Да се надяваме, че това са просто мрачни прогнози, а случващото се със Stadia в момента са просто обичайни грешки на растежа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари