Google плащали милиони долари на водещи гейм компании, за да не откриват свои магазини за Android, твърди репортаж на Reuters. Информацията идва от наскоро публикувани документи по делото на Epic Games към Google от 2020. Само на Activision Blizzard са били платени $360 милиона в период на три години по едно такова споразумение. Riot Games, създатели на едно от най-популярните игрови заглавия в последното десетилетие – League of Legends – получили сумата от $60 милиона в течение на 12 месеца. Общо 24 подобни сделки сключила американската компания с гейм разработчици от ранга на Ubisoft, Nintendo и др.

Както си спомняте, преди две години Fortnite, друга изключително популярна игра днес, беше извадена от App Store на Apple и Play на Google. Причината за това беше, че създателите на играта замениха без разрешение разплащателните системи, използвани в тези магазини със системата на Epic Games. Вече години наред изпълнителният директор на Epic Тим Суини води еднолично битка с Apple, Steam, Google и други собственици на магазини за игри и приложения в опит да демократизира начина им на функциониране. Освен огромните комисионни, които вземат за включването на продуктите на разработчиците в магазините си, те им налагат различни ограничения, като едно от тях е да не могат да използват собствените си разплащателни системи. А в ерата на free-to-play игрите, микротранзакциите и вътреигровата монетизация, това означава, че въпросните разработчици биват допълнително ощетявани. Освен това Суини настоява въпросните магазини да отворят магазините си за странични магазини. Всичко това стана повод трите компании да започнат да се замерят със съдебни искове и в края на миналата година се появи решение по казуса на Epic срещу Apple. Това, което по това време звучеше като загуба на Epic Games обаче може да се окаже победа на малките компании срещу монополите. Макар и съдията по делото да отказа да назове Apple „монополист“, тя отсъди в полза на включването на странични разплащателни системи. Въпросът за включването на външни за Google Play и App Store магазини остава отворен.

По отношение на настоящата новина, сделките се твърди, че са били част от проект с името „Прегръдка“ (на английски Hug – б.а.. Официално, проектът включвал заплащане за публикуването на видеа в YouTube и рекламиране на различни предложения на Google. Всичко това било с цел да запази удовлетвореността на компаниите и стимулира конкуренцията. Но според твърдения по делото, тези мерки са били насочени срещу откриването на конкурентни магазини за приложения. Според изнесените данни, сделката, която Activision и Google сключват през януари 2020 идва на фона на заявеното от Activision Blizzard желание пред Google да открие свой собствен магазин за Android. Подобен бил случаят и с Riot. Както Activision Blizzard, така и Riot са отказали коментар по темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари