В репортажи в различни медии в края на февруари беше описано безредието и поредицата от грешни решения, вземани в офисите на Stadia. Едно от най-безмилостните твърдения е това, че Google просто не са били наясно с разработката на видеоигри. А всичко изглеждаше толкова розово в началото.

Години наред се носеше слуха, че Google възнамеряват да стъпят на полето на клауд стрийминга на видеиигри. И когато това накрая се случи, то компанията го направи по „гугълски“– с фанфари и големи обещания на бляскаво събитие пред тълпа екзалтирани последователи. И май отново типично в техен стил наближава момента, в който ще дръпнат шалтера на поредния си обещаващ проект. Ако се вярва на медийните репортажи от миналата седмица, то засега Stadia е една каца без дъно за компанията, която продължава да налива сериозни средства в услугата. Според Bloomberg и Джейсън Шрайър, предварителните очаквания и реалността за потребителите на услугата се разминават с милиони, интереса към контролера, в който компанията е инвестирала също значителни средства – не буди интерес. Самите разработчици в Stadia, съветвали своите шефове да обявят услугата, поне в началото, като бета, но мениджмънтът бил убеден, че това, което са обещали, ще бъде доставено. Така се стига и до първото болезнено решение на Google, след което 150 човека от гейм индустрията остават без работа. Това се случи в началото на февруари, когато компанията закри вътрешния отдел в Stadia, който беше натоварен със задачата да разработва видеоигри специално за услугата. Вероятно това решение на Google е едно от най-правилните в ситуацията – вместо да продължават да наливат милиони в една рискова инициатива. Новата стратегия на Google тук вече ще е да използва други компании, на които ще лицензира своята технология.

Отново Шрайър тези дни, продължава с разкритията. В публикация в Twitter, той пише за милиони, които компанията е изляла предварително на Ubisoft, за да може The Division и Assassin’s Creed да се появят в Stadia. Подобно е било и с Take-Two Interactive и Red Dead Redemption 2, стана ясно по-рано.

„Да акцентирам просто на абсурдността на ситуацията: източници споделят, че Google са изхарчили десетки милиони – бюджета на някои големи игри – за създаването на версии за Stadia. Издатели, като Ubisoft и Take-Two са се възползвали от това“, пише Шрайър.

„Да платиш $20 милиона на Ubisoft за порт на Assassin’s Creed и The Division или да платиш на 20 малки разработчика по един милион долара, за да създаде всеки от тях по нещо добро, надявайки се, че поне един от тях ще създаде хит, като Stardew Valley или Valheim“, допълва той в друг туит.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари