Google Stadia: уеб услугата, която ще промени гейм индустрията

7
1159

Google стартира услугата за облачен гейминг Stadia, анонсът на която се състоя през месец март тази година.

Stadia бе стартирана в 14 държави: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Испания, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия, Белгия, Ирландия и Холандия.

Stadia е услуга за облачен стрийминг на игри, като вече са достъпни 22 заглавия. Обработката на графиката става в електронния облак, а на потребителския компютър се подава готово интерактивно изображение с изключително ниска латентност. Изчисленията в облака се осъществяват от процесори на Intel и видеокарти на AMD, като за всеки потребител са заделени 10,7 терафлопса изчислителна мощност, което е повече от топ-конзолите Xbox One X и PlayStation 4 Pro.

Всичко, което е необходимо за стартирането на игра в Stadia е компютър или лаптоп, телевизионна приставка или телевизор с Chromecast Ultra, смартфон или таблет. Не се налага използването на конзола или на мощна графична карта.

Към днешен ден са достъпни следните игри:

Assassin’s Creed Odyssey
Attack on Titan: Final Battle 2
Destiny 2: The Collection
Farming Simulator 2019
Final Fantasy XV
Football Manager 2020
GRID
Gylt
Just Dance 2020
Kine
Metro Exodus
Mortal Kombat 11
NBA 2K20
Rage 2
Rise of the Tomb Raider
Red Dead Redemption 2
Samurai Shodown
Shadow of the Tomb Raider
Thumper
Tomb Raider
Trials Rising
Wolfenstein: Youngblood

Игрите, които ще бъдат добавени по-късно:

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint
Doom: Eternal
Watch Dogs: Legion
Gods & Monsters
Cyberpunk 2077

Интернет връзка

За комфортна игра е достатъчна връзка със скорост 10 Mb/s за HD резолюция, 60 кадъра в секунда и стерео звук. При скорост на връзката 20 Mb/s може да се играе с Full HD резолюция с поддръжката на HDR и обемен 5.1 звук. А 35 Mb/s осигуряват 4К гейминг. Консумацията на трафик е от 4,5 до 20 GB за един час геймплей.

Google продава геймпада Stadia Controller. Засега той може да се използва само с приставката Chromecast, включена към телевизора и малко по-късно ще стане съвместим и с други устройства.

Засега мобилният гейминг е съвместим само със смартфоните Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3a и Pixel 4, както и с таблетите с Chrome OS. Поддръжката на Android смартфони и таблети, iPhone и iPad ще се появи по-късно.

Типично за току що стартирана услуга Stadia има недостатъци. Засега няма как да се споделя закупеното с останалите членове на семейството. А Google обеща всяка седмица да добавя по нещо ново.

За използването на новата стрийм услуга е необходим абонамент за Stadia Pro с цена $9,99 на месец за САЩ. Този абонамент дава възможност за закупуването на игри с 50% отстъпка от стандартната цена и геймплей с до 4К резолюция, както и добавяне в колекцията на по една игра всеки месец. През 2020 година ще бъде предложен абонаментът Stadia Base без месечно плащане. Със Stadia Base абонатите ще могат да закупуват цифрови копия на игрите при стандартни цени – $20 за старите игри и до $120 за новите, които могат да се стартират с резолюция до Full HD.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Георги
Георги

Тва ще е актуално точно 1 година докато не излязат новите конзоли

TNT
TNT

$120 за една игра ми се види множко.
в момента най-новата игра за XBOX ONE на мен ми струва $60.
аз съм пас, може би след година когато каталогът от игри се увеличи а цените паднат още ще се пробвам.

stormofblood
stormofblood

За сега не изглежда добре на старта, но определно има бъдеще.

DragonSlayer
DragonSlayer

Първоначално помислих, че това е шегаджийска статия, пълна с хумор и ирония, пък то се оказа сериозна статия. В смисъл, че Авторът като че наистина го вярва това.

Само който не следи стартирането на Стадия, отзивите и масовите настроения на общността може да вземе насериозно идеята, че Стадия е някакъв фактор.

(… Google Stadia: уеб услугата, която ще промени гейм индустрията…) Хехехе, това беше добро!

Георги
Георги

Нали 😀 😀

Красен
Красен

Според мен това има голямо бъдеще. Услуга която ползваш навсякъде без да мъкнеш конзоли. Не ти трябва първоначална инвестиция за купуване на конзола. Не ти трябва да обменяш хардуера си когато излезе нова игра. Всичко ти е само една интернет връзка и купуване на съответната игра. За хората които вече са обвързани с гугъл и имат хромкаст има още по-малка начална инвестиция.

Георги
Георги

Не е много така. Лагът винаги ще го има.. квото и да говорят и както и да го рекламират има достатъчно клипове вече особено този който ign пуснаха преди седмица някъде и там се видя лаг и то доста стабилен а не вярвам интернет връзката да им е слаба.