Gran Turismo 7: Най-добрият състезателен симулатор има ново име

Polyphony Digital представи безупречен състезателен симулатор за конзолите PlayStation

1
1231

Gran Turismo на PlayStation се счита за един от малкото франчайзи, които изпълняват обещанията си, когато става въпрос за състезателни симулатори. Gran Turismo 7 (GT7) е най-новото заглавие в номерираната серия, която може да определи игрите за състезателен симулатор за това поколение.

С тази игра Polyphony Digital са създали квинтесенцията на състезателния симулатор за конзолите PlayStation, който може да се превърне в новия стандарт.

Освен в реалистичния елемент, този път е поставен голям акцент върху изживяванията на геймъра. Основните плюсове на играта обаче са механиката на шофиране, множеството автомобили, които играчите могат да отключат (около 400). Не е за пренебрегване и участието в предизвикателни мини-игри, за да изпробвате уменията си за шофиране. Накратко, Gran Turismo 7 предлага почти всичко, което един фен на състезателните игри може да иска от един симулатор.

Gran Turismo 7 – всеобхватно изживяване

Много от последните подобни игри предлагат на играчите лъскави спортни автомобили с мощни двигатели, които да управляват. Gran Turismo 7 обаче дава много исторически контекст за автомобилите, който прави обучението приятно преживяване. По същия начин геймърите могат да научат повече и за някои от по-новите автомобили на пазара. Още в началото играчите могат да започнат да събират автомобили и да научат повече за тях, когато представят попълнени книжки с менюта на Лука в The Café. Въпреки че предоставената информация не е толкова обширна, колкото в Музея, играчите все пак могат да научат ценна информация за автомобилите, които са придобивали.

Това, което е интересно, е, че всяка книга с менюта има тема, като играчите могат да събират японски хечбеци, италиански суперколи или подсилени автомобили, използвани в ралита. Повечето от тези книги с менюта ще изискват от играчите да съберат три автомобила, които отговарят на темата, след което могат да преминат към други цели. Тези книги с менюта също така учат играчите как да управляват различни автомобили и да настройват двигателите, за да станат по-добри шофьори.

След като се запознаят с книжките с менюта, играчите ще се сблъскат със завръщащата се функция, наречена Център за лицензи. Това е мястото, където геймърите могат да тестват своите шофьорски умения и да отключват нови състезания, като придобиват нови лицензи. Тези лицензи са допълнително класифицирани в отделна рейтингова система, в която златен трофей е най-високият. Получаването им може да се окаже трудна задача, тъй като играчите трябва да преминат през трудни предизвикателства, които в крайна сметка правят шофирането на играча по-добро. Придобиването на Лиценз в Gran Turismo 7 е основна функция, която прави прогреса полезен и е една от най-забавните мини-игри, в които може да се участва.

Геймплей

Gran Turismo 7 предоставя безупречно изживяване, което един фен на състезанията би очаквал, когато става въпрос за геймплей. За моя изненада Gran Turismo 7 се усеща като реалистична и изключително отзивчива игра с почти всеки автомобил, който в крайна сметка ще използвате. GT7 не е праволинейна игра за шофиране като други заглавия, тъй като сте склонни да усещате разликата между всеки автомобил. Mini Cooper може да е забавен за шофиране, но преживяването ви е значително по-различно, когато управлявате базов японски хечбек. По същия начин и спортните автомобили се усещат различно един от друг, особено когато става въпрос за управление. Polyphony Digital са успели да отделят внимание на всеки автомобил и неговите характеристики дотолкова, че това е една от съществените причини потапянето да остане непокътнато през цялата игра.

Използването на автомобили в Gran Turismo 7 не е толкова просто, колкото в други състезателни заглавия. В началото играчите няма да могат да си позволят нови лъскави автомобили, докато не спечелят достатъчно кредити. Въпреки това геймърите могат да закупят употребявани автомобили от пазара с отстъпка, за да започнат. Повечето от тях са с по-ниско качество на двигателя и статистики на шофиране, които могат да бъдат коригирани от гаража, когато играчите спечелят повече кредити.

В крайна сметка играчите ще могат да закупят от автокъщата нови автомобили, които имат по-високи точки за ефективност (PP), класифицирани по различни марки. Това е мястото, където играчите ще се сблъскат с легендарни автомобили, които имат висока цена. След като се сдобиете с тези автомобили обаче, цялостното преживяване се променя драстично.

Играта разширява още повече потапянето, тъй като използва отлично контролера Dual Sense на PS5. Когато шофирате на писти, всяко малко действие може да се усети чрез функцията за тактилна обратна връзка. По същия начин, когато ускоряват или спират, играчите ще могат да усетят и съпротивлението на спусъците R2/L2. Тези тънкости са адаптирани и за различните автомобили, при които съпротивлението на тригерите е различно за различните автомобили. Също така ще можете да забележите промяната в съпротивленията всеки път, когато настройвате автомобила за по-високо PP.

И накрая – 3D изпитанието в Gran Turismo 7 допълнително подслажда изживяването с аудиотехнологиите си. Например, когато се състезават, играчите ще могат да определят колко близо или далеч е даден автомобил от тях, просто като обръщат внимание на звука. Всъщност функцията за насочване на звука в тази игра е изключително точна и аз често разчитах на нея, когато се опитвах да блокирам конкурентите да ме изпреварят.

Производителност, графика и други характеристики

Състезателните игри често са върхът на графиката в почти всяко поколение и GT7 не прави изключение. Първото нещо, което геймърите ще забележат, е, че автомобилите и състезателните писти изглеждат много реалистично. Тъй като става дума за симулатор, беше наложително визуалната достоверност да е достоверна и Polyphony Digital предостави визуален шедьовър.

Gran Turismo 7 може да се играе както в режим който оптимизира кадрова честота, така и в режим на по-добра графика и ray tacing. Лично аз обаче бих предпочел производителността. Това е така, защото трасирането на лъчи не работи в състезания, което е логично. Играчите ще играят предимно в режим от първо лице, където таблото на автомобила ще доминира в по-голямата част от зрителната им линия. При все това ми се искаше някаква форма на трасиране на лъчи да бъде активирана за състезанията, тъй като това би подобрило значително цялостното изживяване.

Трасирането в GT7 може да се види само по време на повторенията и сегментите, които показват автомобила ви преди/след състезанието. Когато е включен, всеки автомобил изглежда визуално зашеметяващо благодарение на допълнителните графични подобрения, като високодетайлни отражения, различно осветление и безупречни детайли. В известен смисъл можете да заснемате скрийншоти, които да използвате като тапети за десктопа и телефона си, тъй като те наистина изглеждат като истински.

И накрая, производителността на Gran Turismo 7 е на нивото на повечето състезателни заглавия, тъй като играта успява да поддържа 60 FPS през по-голямата част от времето в режим за един играч. Вероятно това е причината, поради която трасирането на лъчи е изключено по време на състезания, тъй като не се натъкнахме на никакво забавяне или спад на FPS. Единственият път, когато забелязах леки спадове, беше по време на онлайн състезанията, но това не попречи на изживяването по никакъв начин.

Не всичко обаче е перфектно; има няколко функции, които ме притесниха още от самото начало на играта. Макар че тези функции не засягат основния геймплей, те пречеха леко на изживяването. Първо, потребителският интерфейс (UI) беше много архаичен и разсейващ. Имам чувството, че потребителският интерфейс е създаден за компютърния порт на играта и е пренесен за версията за PlayStation. В началото навигирането в менютата стана доста тромаво и леко досадно.

Освен това по време на сесиите за един играч играчите ще трябва да четат безкраен текст, тъй като повечето диалози не са озвучени. Разбира се, това не влияе на основния геймплей, но озвучените разговори щяха да допринесат за потапянето в играта.

В крайна сметка

С фотореалистична визуализация, безупречна механика на шофиране и множество мини-игри, от които можете да избирате, Gran Turismo 7 в момента е квинтесенцията на симулатора на шофиране за феновете на състезанията. Освен това GT7 може да бъде предизвикателство за ветераните и достатъчно достъпна за новаците, за да я превърне в задължителна покупка този месец за конзолите PlayStation 5/PlayStation 4.

Плюсове
  •     Страхотна графика
  •     Удивителни функции с DualSense
  •     Голяма колекция от автомобили
  •     Отлична механика на шофиране
Минуси
  •     Ограничено изпозлване на ray tracing
  •     Диалозите не са озвучени
  •     Потребителският интерфейс


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари