За съжаление изкуственият интелект сякаш засега поне не постигна очакванията на мнозина да подобри цивилизацията и да е в реална помощ на човек. Даже понякога той влиза в противоречие с интересите му. Като например последните постижения в генерирането на изображения и видео, което може да лиши от препитание множество художници и създатели на 3D съдържание. Изкуственият интелект влезе вече и в света на видеоигрите. И това не се харесва на мнозина.

Една от тези игри, която използва AI генерирани активи се оказва, че е High On Life на Squanch Games. Признанието за използването на изкуствен интелект за генерирането на картина и звук идва от самия разработчик и по-точно от основателя на студиото Джъстин Ройланд в интервю със Sky News, което той е дал наскоро.

High on Life е изключително забавен шутър, в който използвате „живи“ оръжия, които произвеждат всякакви смехории и бърборят, докато вие се опитвате да отстранявате враговете си по всякакви причудливи начини. Играта се отличава освен с непогрешимия си хумор и с изключително цветната си и разнообразна среда. За което е помогнал изкуствен интелект.

Ройланд разкрива, че High On Life използва станалия популярен инструмент Midjourney AI, софтуерна услуга, способна да генерира разнообразни изображения в широк кръг от познати художествени стилове. „Това прави света да изглежда, като странна алтернативна версия на собствения ни свят. И това ни помогна да реализираме някои наши луди и много забавни идеи“, разказва Ройланд. Запитан относно бъдещето, той изразява убеждението си, че генерирането на съдържание посредством изкуствен интелект ще носи само ползи след себе си.

„Не знам какво ще е бъдещето, но изкуственият интелект ще е инструмент, който има потенциала да направи създаването на съдържание изключително достъпно като процес. Не знам и колко далеч сме от това в момента, но всичко, от което ще се нуждаете е някой с наистина големи идеи“.

Водещият дизайнер Ерик Мейр допълва, че изкуствен интелект е бил използван и за прототипизирането на гласовете на някои персонажи, като един незначителен герой всъщност останал с AI гласа си в крайната игра. Мейр не уточнява кой точно е този персонаж. По-рано тази година Ninja Theory отрекоха, че са използвали AI генерирани гласив в Hellblade, който заменя актьорите, озвучаващи героите. От студиото уточниха, че са използвали глас, генериран с изкуствен интелект с цел да прецизират ритъма на речта преди реални актьори да се заемат с четенето на текста на сценария.

През септември тази година стана ясно, че гласът на Дард Вейдър в Obi-Wan Kenobi не принадлежи на великия Джеймс Ърл Джоунс, който го озвучава още с първия филм. Вместо това, 91-годишният актьор е решил да се пенсионира, съгласявайки се гласа му да бъде изкуствено генериран с помощта на AI софтуер. Но във век, в който фалшът и copy-paste културата са на такъв висок пиедестал, всичко това е сякаш в реда на нещата и тенденцията е в крак с „духа на времето“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари