Популярният агрегатор на ревюта и оценки Metacritic представя всяка година класация на най-популярните заглавия на полето на видеоигрите, киното и телевизията. Тази година обаче е по-специална, тъй като с нея приключва едно десетилетие – второто за XXI век. Сайтът публикува през миналата седмица въпросните класации, основаващи се на потребителските оценки.

Самият Metacritic неведнъж през годините генерира недоволство сред мнозина, заради представените рейтинги, но сайтът си остава добра отправна точка за съвет, като освен медийни ревюта и оценки, представя такива и от обикновени потребители. И тази година характера на въпросните класации е леко спорен (така например последният филм от поредицата за „Лудия Макс“, Mad Max: Fury Road, е определен за най-добра лента на десетилетието), но и както се разбира от обяснението на Metacritic, това се дължи отчасти и на методологията на проучването. То е проведено сред 2600 потребители на сайта.

„Участниците са помолени да категоризират техните пет любими заглавия на 2019 и сме определили по пет точки за всяко заглавие, гласувано да е на първо място, 4 точки за второ място и т.н. за всяко следващо до една точка за класираното на пето място заглавие“.

И извън споменатите странни филмови класации за десетилетието, то при видеоигрите нещата изглеждат сякаш по-нормално с преработената версия на Resident Evil 2, оглавяваща първото място за предната година. Тя бива последвана от Sekiro: Shadow Die Twice и Death Stranding на Хидео Коджима, Fire Emblem: Three Houses, Star Wars: Jedi Fallen Order, The Outer Worlds, Control, Devil May Cry 5, Luigi’s Mansion 3 и Pokemon Shield/ Pokemon Sword, затварящи първата десятка на видеоигрите на 2019.

А коя е играта на последната декада? С безапелационните си 331 „споменавания“, The Last of Us/The Last of Us Remastered води класацията далеч пред… The Legend of Zelda: Breath of the Wild. И тук, разбира се имаме отново противоречие. Макар и с потребителска оценка от 9.2, The Witcher 3: Wild Hunt е на трето място след Zelda (с потребителска оценка от 8.6), а GTA V на Rockstar, която вече шеста година продължава да оглавява различни класации за най-продавана игра е предпоследна. На четвърто място откриваме името на Red Dead Redemption 2, следвана от Mass Effect 2, Bloodborne, The Elder Scrolls V: Skyrim, последният God of War, Grand Theft Auto V и Dark Souls, която закрива списъка с най-предпочитаните игри на последното десетилетие.

Какво ви е мнението за настоящата подредба на Metacritic, съгласни ли сте с нея и кои са вашите лични фаворити за второто десетилетие на XXI век, може да споделите в коментарната секция под настоящия материал.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за