PS4 и Xbox One са вече хардуер на пет години. Логично звучат и предвижданията за бъдещето на конзолния гейминг. Дали Sony и Microsoft ще издадат следващо поколение на платформите си и кога? Microsoft изглежда вече мисли за времето след конзолите с анонса на звено, което ще се фокусира над клауд гейминга – новина, която не означава задължително, че компанията заявява края на една епоха, но ще е интересно да се проследят ходовете на Редмънд оттук нататък.

За разлика от Sony, Microsoft разполага със сериозната облачна инфраструктура на Azure, със специалисти с опит и експертиза, а в последните години сделки по придобивания на компании, като Havok, Sympligon и PlayFab, подсказват амбициите на компанията. Анонсирано през тази седмица Cloud Gaming звеното в Microsoft ще се ръководи от ветерана в компанията Карим Чудри, който има опит в работата си по Outlook, Direct X и Xbox през 20-те години, които прекарва в Microsoft.

„Фил (Спенсър – шефът на Xbox звеното – б.а.) наистина искаше да притежава специален екип, който да е фокусиран единствено над гейм облака“, обяснява Чудри в интервю за The Verge. „Това са разговори, които започнаха още миналото лято и към края на миналата година започнахме да изграждаме основите на тази организация“. Целта ѝ е да привлече игрови разработчици и издатели към облака на Microsoft. The Verge припомня, че компанията има вече един голям партньор тук в лицето на Ubisoft, които използват Azure за Rainbow Six: Siege.

Но разбира се това не е достатъчно за компания от ранга и с амбициите на Microsoft, и те искат още издатели да бъдат привлечени. „Вярваме, че ще има два милиарда геймъри по света и целта ни е да достигнем до всеки един от тях“, вярва Чудри. Една от конкретните стъпки в тази насока се явява Xbox Game Pass и анонсираният наскоро ход на компанията игрите на първостепенните партньори на компанията да бъдат включени в абонаментната услуга още с дебюта на техните продукти. Първата подобна голяма игра ще бъде Sea of Thieves. Ще я последват Halo и Gears of War.

„Наистина сме много доволни от успеха, който имаме с Game Pass. Продължаваме да вярваме в избора на потребителите и че има място в гейминг индустрията за абонаментна услуга, и именно над това се концентрираме“, допълва Чудри. Що се отнася до отколешната геймърска мечта за „Netflix за игри“, Чудри намеква нещо: „Търсим начини да направим това съдържание достъпно за всеки, независимо от устройството“. Въпросът Microsoft да започне предлагането на гейм стрийминг не е дали, а кога. Знае се, че компанията работи по въпроса вече няколко години. Според Чудри има няколко въпросителни все още, като например бизнес моделът, по който ще бъде изпълнено всичко, но изглежда Microsoft са се запътили именно натам.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
игра
игра

„Продължаваме да вярваме в избора на потребителите и че има място в гейминг индустрията за абонаментна услуга, и именно над това се концентрираме“
Само на мен ли комбинацията игра и абонаментна услуга не ми звучи никак добре?

АхОх
АхОх

като принтерите, скоро конзолата ще е 50лева и всеки месец 50лева абонамент. Екстри в играта за допълнителни пари.
П.П. цената е месечна, но винаги те таксуват за година договор 🙂

Емил Омайски
Емил Омайски

Аз съм ползвал OnLive, PS Now, Liquidsky, Playkey и трябва да кажа, че е доста приятно. Ако сървърите са достатъчно близо забавяне изобщо не се усеща. Проблем с абонаментната услуга също няма. Даже да не ме карат да купувам игри а да си играя каквото си искам е още по-добре. Така няма да ме дразни огромният каталог, който имам и който вероятно никога няма да изиграя. Да не ъпгрейдвам машини също не е лошо. Netflix за игри е мечтата ми. Между другото още OnLive почти го бяха постигнали, но много бавно добавяха нови заглавия, а накрая се прецакаха и с… Виж още »

Георги
Георги

Сони ги купиха 🙂

игра
игра

И ко прайм ако играеш 1-2 игри и то доста рядко? Плащаш непрекъснато за нещо, което вече е твое и за мултиплеър, който ти се полага щом веднъж си я купил. И вместо да платиш 20-30 долара еднократно всеки месец да дъниш по 30 за няколко часа игра. Наистина полезно нещо е това абонамента.

Емил Омайски
Емил Омайски

Без съмнение! Дори да вкарвате 20-ина часа месечно в някоя и друга игра, да я купувате за $20, да плащащате за PS Plus или Xbox Gold, пак абонамента няма да е по-изгоден. Според мен обаче разликата се покрива от удобството да да разгледате каталога, да си харесате нещо и просто да натиснете плей. Да не говорим за разходите за хардуер.