Microsoft патентова контролер, адаптиран за незрящи

0
192

Миналата година Microsoft изненада геймърите с изключително персонализуемия „Адаптивен контролер“. С него компанията прави опит да въвлече в гейминга хора с двигателни затруднения. Наскоро издаден патент обаче разкрива намеренията ѝ да направи още една стъпка в интегрирането на хора със здравословни проблеми. Патентът е пуснат през 2017-та година и е върху специален контролер, съвместим с брайловата азбука. Той би трябвало да бтде в помощ на хора с проблеми със зрението.

Всъщност идеята на Microsoft е да се изработи специфично допълнение за съществуващите контролери. То ще се закрепва за долния корпус на аксесоара и ще притежава множество отвори, организирани на принципа на брайлова клетка. Според скиците, устройството ще е оборудвано с мрежа 3х3 стандартизирани брайлови точки, които могат да изпъкват и да се връщат избирателно, за да съставят букви и цифри за допир. По този начин може да се „изведе брайлова репрезентация на всеки текст и аудио в игра, който се изпълнява във всеки определен момент“.

Патентът описва и защо реализацията на този проект ще е от изключителна помощ на незрящите:

„Някои по-ранни игри например, залягаха на много текст, изисквайки от потребителя да си представи свят, в който се помещава играта… което често правеше заглавията недостъпни за потребители със зрителни проблеми. Някои от най-големите постижения в гейминга се основават на усложняването на графиката. Такива игри отново са предизвикателство за ползване от някои геймъри, защото съпровождащото ги аудио не е достатъчно да ги дефинира. Въпреки че индустрията е въвела качествени иновации за достъпността на видеоигрите, все още съществува нужда от специализирани контролери и аксесоари, които подпомагат нуждите именно на потребители със затруднено зрение…“

Миналата година Керън Стивънс от EA Sports обсъждаше дългата история на геймърите, търсещи начини да се наслаждават на любимите си игри въпреки че те не са проектирани конкретно за нуждите на незрящите. Създаването на контролери, способни да общуват с потребителя чрез брайлова азбука, е определено една отдавна необходима стъпка в гейминга. Макар че Microsoft все още не е обявила официално плановете си да ги произвежда, вероятността е голяма, като се има предвид успеха на адаптивния контролер.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари