Обсъжданията на сделката между Microsoft и Activision Blizzard продължават да текат, а с тях да се появява и любопитна информация. Както знаете, няколко държави стартираха обсъждане на сделката по отношение на ефекта ѝ върху гейм пазара. Регулаторните органи в няколко страни анкетират представители на индустрията по редица въпроси, засягащи днешното състояние на пазара и мнението им за сделката.

По-рано този месец, благодарение на публичния характер на обсъжданията, които провеждат бразилските регулатори станаха ясни две неща. Първо, това, че Sony се страхуват, че Microsoft може да направят Call of Duty недостъпен за собствениците на PlayStation конзоли. И второ, Microsoft не смята, че Activision Blizzard разполагат с изключителен актив за пазара, което да е пречка за осъществяване на сливането. Освен това, от компанията повториха, че не възнамеряват да променят мултиплатформения характер на игрите на издателя. А сега разкритията продължават, благодарение на VideoGameChronicle.

Microsoft твърдят, че Sony пречи умишлено на развитието на Xbox Game Pass. Разкритието е направено отново чрез публикуваната комуникация между бразилските регулатори и компанията. Коментирайки внушенията на Sony, че Microsoft може да направи Call of Duty достъпен единствено за Windows и Xbox. От Microsoft контрират, че именно Sony са известни с ограничаване на заглавия единствено до тяхната собствена платформа, а не Microsoft.

„Вземайки предвид това, че стратегиите за ексклузивност стоят в основата на подхода на Sony за засилване на присъствието си в гейм индустрията, и това, че те са лидер в дистрибуцията на дигитални игри, то притесненията на Sony относно възможна ексклузивност на съдържанието на Activision, са най-малкото несъстоятелни“, пишат Microsoft.

„Нещо повече, способността на Microsoft да продължи разрастването на Game Pass бива възпрепятствана от желанието на Sony да възпре подобен растеж. Sony плаща за „блокиращи права“, целейки да попречи на разработчиците да добавят съдържание към Game Pass и други конкурентни абонаментни услуги“, твърди американската компания. В останалата част от документа присъстват още два пасажа, които обаче са редактирани, пишат от VGC. Като цяло Microsoft изразяват своето убеждение, че Sony правят всичко възможно да запазят лидерската си позиция на конзолния пазар и този на гейм дистрибуцията.

„С други думи, Sony се бори срещу въвеждането на нови модели за монетизация, способни да се съревновават с бизнес модела им“, гласи част от документа.

Ходът на Microsoft изглежда неочакван, но и логичен, вземайки предвид важността на сделката и потенциала за стойност, която Activision Blizzard ще донесат със себе си за Microsoft. Освен неограничения достъп до архивния и настоящ каталог на издателя, Microsoft се сдобива с една постоянна (макар и в последните години намаляваща) фен-база на Call of Duty, а Diablo IV може да се окаже истинска златна кокошка за Редмънд.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари