Microsoft обяви, че ще взема по-малък процент от продажбите на PC игри, направени през своя магазин. Компанията ще намали дела, който взема от продадена игра от първи август. Вместо настоящите и традиционни за индустрията 30%, Microsoft ще взема по 12%.

„Гейм разработчиците са в основата на доставянето на страхотни игри към нашите играчи, а ние искаме да постигнем успех на платформите ни. Един прозрачен и неангажиращ дял от приходите означава, че разработчиците ще получат възможността да поднасят повече игри към повече играчи и да намерят по-голям успех от този процес“, сподели при анонса за промяната шефът на Xbox Game Studios Мат Буути.

30% дял от печалбите се явява стандарт за големите магазини за приложения и видеоигри, като App Store, Steam и Google Play. В последните години обаче се наблюдава сериозен натиск върху тези компании да променят политиката си от страна на политици, разработчици и новопоявили се магазини, като Epic Games Store. Макар и с неохота и индиректно, Apple, Google и Valve направиха някои промени в това отношение. Valve например представиха промяна, според която вземат по-малък дял, колкото по-добре се продава дадена игра, докато Google и Apple направиха обратното, като заявиха, че ще вземат 15% от дадено заглавие или приложение до първия милион долара, които генерира дадения продукт.

Настоящият ход на Microsoft е поредния знак за солидизиране с новия играч на пазара на дистрибуция на PC игри, Epic Games Store. Един от основните доводи, с които компанията привлича разработчици да продават своите игри в техния магазин се явява именно 12-те процента, които Epic взема от разработчиците. Освен това, те влязоха в пряка конфронтация с Apple по темата, а Microsoft негласно застана на тяхна страна.

Междувременно, тази седмица стана ясен резултата от проучване на GDC, според което повечето игрови разработчици не са доволни от сериозния дял, който взема Valve от тях – проучването е направено сред 3000 гейм разработчици.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари