fbpx
3.9 C
София

Minecraft се използва за обучение на роботи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компютърната игра с отворен свят Minecraft е популярна сред децата в целия свят, а възрастните използват кубчетата за по-сериозни проекти. Например за конструиране на цифрова електроника, памет и процесори. Най-бързият процесор, създаден в средата на Minecraft, е DjCPU8 с 256 байта памет, 42 процесорни инструкции и собствен асемблер.


Сега Minecraft се използва за обучение на роботи.

Тези експерименти се осъществяват от Стефани Телекс (Stefanie Tellex), професор в университета Браун.

В реалния свят възникват огромно количество варианти, особено когато роботът трябва да изпълни няколко задачи едновременно. Мощността на компютъра в роботизираното устройство е съвсем недостатъчна, за да изчисли всички варианти. Стефани, заедно с група студенти са създали алгоритъм, който отхвърля някои от възможните варианти, понеже няма да помогнат за решаване на поставената задача.

В света на Minecraft този алгоритъм се усъвършенства. Така например, самообучаваната програма получила задача да постави златен блок в пещ за топене, като е необходимо да се избегнат езерата от лава. Чрез метода на пробите и грешките програмата се е научила, че вариантът с изпускането или оставянето на златото на земята преди следващите действия може да се изключи при следващото изчисляване на вариантите. Този подход икономисва много системни ресурси.

Подобно обучение може да се провежда за всякакви роботи, преди да започнат работа в реалния свят, като едновременно с това се подобрява и модела в Minecraft.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини