Nintendo реализира огромни…загуби

2
8

Само допреди няколко години изразът „машина за пари“ често се използваше при споменаването на японската компания, създала прочутия Супер Марио. На огромен успех се радваха и нейните DS и Wii продукти. Но сега тя вече спада към графата „последно поколение“.

Днес от Nintendoобявиха размерите на загубите си през първата половина на 2011г. Те възлизат на 70,27 билиона йени (около 924 милиона щатски долара) като тази цифра значително надхвърля предварително прогнозираните 55 билиона йени (около 725 милиона щатски долара). Още по-лошо, японският производител е преразгледал годишната си бюджетна прогноза и на нейна база очаква нова загуба в размер на 20 билиона йени (около 263 милиона щатски долара).

Финансовото състояние на Nintendo е разклатено не само от слабите продажби на мобилната конзола 3DS, но и от рязкото покачване на йената, довело до увеличаване на експортните разходи. Това се отразява изключително неблагоприятно на компанията, която реализира 80 % от печалбите си отвъд океана. За последните шест месеца тя е понесла загуби в размер на 40 билиона йени (около 527 милиона щатски долара), поради силата на йената спрямо долара и еврото, докладва Ройтерс.

През август т.г. производителят рязко намали цената на гореспомената мобилна платформа от 249,9 на 169,9 щатски долара, но това не раздвижи особено много нещата. За първото фискално тримесечие, компанията е продала само 710 000 3DS единици, от които 110 000 в САЩ.

Следващата фирмена конзола, Wii U, се очаква да излезе не по-рано от края на 2012г., а може би и началото на 2013г. Когато тя се появи на пазара, ще бъде изправена пред сериозни пречки. Очаква се визията й да съвпада с тази на Xbox 360 и PlayStation 3, които са на пазара от около пет години. Според последни сведения през 2013г. и 2014г. Microsoft и Sony може да излязат с нови мобилни платформи, което означава, че има вероятност да изненадат силно Wii U с графичното си качество.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ibramdd
ibramdd

Wii винаги ще са със 5 години назад от Сони и Майкрософт.

cmos
cmos

Това билион някакво ново число ли е?