Шведският издател Paradox Interactive са известни с две неща – със своите гранд стратегии и подкрепата, която студиото им дава в продължение на години. В този смисъл, новината за това, че компанията анонсира прекратяване на поддръжката на своя игра, не звучи типично. Става дума за Imperator: Rome, игра, която Paradox разкриха преди три години по време на PDXCON 2018. Студиото прави обаче едно важно уточнение: въпросната мярка е временна.

Imperator: Rome е мащабна гранд стратегия, за която Paradox имаха сериозни амбиции – подобаващо за игра, която има за цел да обгърне древния римски свят. Изглежда обаче засега поне тя не се явява приоритет за Paradox. Играта беше посрещната със смесени реакции, най-вече заради вида, в който дойде. Постепенно обаче, студиото успя да изглади нещата и ако в началото едва малко над 50% бяха положителните ревюта за нея в Steam, то тази подкрепа днес е близо 80%. До голяма степен, това одибрение се дължи и на огромния пач, който Paradox достави през февруари с обновление 2.0 за играта.

Настоящото решение на компанията се явява като резултат от промяна в продуктовите процеси на студиото. Основният тим на издателя – Paradox Development Studio – се разделя на три отделни групи: PDS Green, които се фокусират над работата по Stellaris, PDS Red, който ще отговаря за развитието на Crusader Kings III и PDS Gold, които ще отговарят за прогреса на Hearts of Iron IV. Както изтъкват от Paradox, за компанията в момента тези проекти се явяват приоритет, така че хората, които досега са работили по Imperator: Rome се прехвърлят да подпомагат тези игри. Paradox подчертават, че това не означава, че изоставят Imperator: Rome. Техният план е в бъдеще да организират изцяло нов екип, който да обгрижва заглавието. Кога е това бъдеще, не се споменава. И разбира се, настоящето решение на компанията изглежда провокирано от някои чисто прагматични причини.

Както изтъкват от GamePressure, Patch 2.0 е поправил доста нередности, свързани с играта, но това не е било нов живот за нея. Според данни, публикувани от страна на SteamDB, пикът в броя на едновременно играещи Imperator: Rome в Steam е бил 1244 човека. За сравнение с другите игри на студиото, то разликата е видна: Crusader Kings 3 – 13,464 играещи, Hearts of Iron IV – 35 849, Europa Universalis IV – 21 525 и Stellaris – 28 355. Даже Victoria II, игра на 11 години, през миналата седмица отчита рекорд с 1703 човека, играли я едновременно.

Решението на Paradox относно Imperator: Rome се явява поредната стъпка за студиото, която цели оптимизация на дейностите им и промени, като например наскоро анонсираните абонаментни планове за Europa Universalis IV и Crusader Kings II.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари