Откакто Sony официално обяви PlayStation 5 в началото на 2019 г., мелницата за слухове работи с пълна пара – видяхме спекулации на практика почти за всеки един детайл, за който можете да се сетите около следващата версия на легендарната игрова конзола, а ако все още не съществува слух за нещо, то е просто защото никой не се се е сетил да го напише… Но аспектът, който като чели най-много вълнува хората е колко ще струва PS5?

Сега ставаме свидетели на някои доста правдоподобни слухове относно цената на PS5, макар и по-рано да имаше такива, които откровено са абсолютно нелепи. Наскоро се появи „теч“, който твърди, че PS5 ще струва 1200 щатски долара. От Sony побързаха да развенчаят тази мълва като увериха, че конзолата няма да прекрачва психологичната ценова граница от 1000 долара, като мнозина определиха този слух като опит за саботиране на представянето на конзолата със създаване на негативна настроеност сред потребителите.

В тази статия опитахме да направим синтез на най-интересните слухове около PlayStation 5, като подбрахме най-издържаните и правдоподобно звучащи от тях.

Още от 2013 година, когато пазарът на игрови конзоли претърпя разклащане, потребителите свикнаха да правят непрекъсната съпоставка и да виждат конкуренция между предложенията PlayStation на Sony и Xbox на Microsoft. Както може би вече знаете, Microsoft направи някои наистина катастрофални грешки с Xbox One, от които Sony се поучиха и не ги допуснаха в своята PlayStation 4.

Първоначално Xbox One се търгуваше на 499 долара, докато по-мощният от него PlayStation 4 беше със 100 долара по-евтин и така цената му звучеше като далеч по-достъпните 399 долара. Разликата от 100 долара със сигурност се отрази на продажбите на двете конзоли…

Към края на октомври 2019 г, стана ясно, че Sony са продали 102 милиона бройки от PlayStation 4, което го прави втората най-продавана игрова конзола в света на всички време след PlayStation 2, разбира се, чийто резултат едва ли някога ще бъде надминат. Междувременно Microsoft не се гордееше особено с продажбите на своя Xbox One, макар и стойностите им според спекулации да варират в широкия диапазон от 30 до 70 милиона (за жалост не разполагаме с конкретика).

Но според анализаторите, при Sony решаваща беше не само цената на конзолата. Можем да се съсредоточим детайлно върху грешните стъпки на Microsoft при опитите за засилване на предлагането на Xbox One, но не смятаме, че има смисъл да правим точно това сега – за по-любопитните от от вас, ще препоръчаме сами да направите бърза съпоставка като изчетете новините ни около Xbox One.

PlayStation 3 беше снабден със собствени, изключително скъпи компоненти, което доведе до цена, която никак не се хареса на аудиторията – 599 долара. Когато пазарът се преобърна и Sony загуби близо 40% от пазарния си дял, компанията реши всиачески да се опита да намали разходите, когато и където това е възможно, за да сведе конзолата до разумна цена. Това проработи, но за жалост вече беше малко късно – поради загубата на пазарния дял, очевидно че потребителите вече се бяха фокусирали върху Xbox 360 на Microsoft, който дебютира почти по същото време, а съвсем логично и разработчиците бяха впрегнали усилия в него. Пропуснатите ползи и загубите за Sony бяха значителни.

Вероятно вече сами разбирате, че толкова легендарна компания не би допуснала два пъти една и съща грешка и не би предприела смели и агресивни ценови политики при предстоящата си Sony PS5, затова ни звучи нелепо, когато някой казва, че цените вероятно ще превишават 1000 и дори 1200 долара. PS5 наистина изглежда, че ще идва с компоненти от най-висок клас и ще бъде наистина мощна конзола в ръцете на ентусиастите. Но предвид факта и колко мощни видео карти и настолни процесори се предлагат в наши дни, едва ли някой очаква, че само и единствено топ компонентите са достатъчни сами по себе си, за да привлекат вниманието на купувачите – нищо не ги спира да играят любимите си игри и на десктоп геймърска машина.

В крайна сметка… Колко ще струва?

Добре, отделихме доста време да ви убеждаваме защо Sony няма да ни шокира с цени от порядъка на 1200 долара за PS5. Но това, което вероятно наистина ви вълнува, и заради което сте отворили тази статия е защото искате да разберете колко ще струва в действителност? Затова ще ви представим един значително по-правдоподобен слух. Друг теч предполага, че при стартирането си на пазарите на Северна Америка конзолата ще струва 499 долара – едва 100 долара повече от стартовата цена на PS4 и PS4 Pro. Естествено, както всички други слухове, трябва да приемете това със задължителната известна доза съмнение, но в тази информация има далеч повече логика и резон, отколкото в тази, която вече опровергахме.

Вероятно все още има потребители, на които 499 долара им се виждат скъпо. И ги разбираме. Но трябва внимателно да преценим, че цената далеч не е чак толкова висока, особено предвид факта какъв клас хардуер ще опакова PS5 под капака си. А както добре знаем, освен с впечатляващ хардуер, игровите конзоли на Sony се гордеят и с доста разширена поддръжка на игри.

Освен това, 499 долара не е чак толкова висока цена на фона на пазарната картина – наистина предложението на Microsoft One X може да е най-мощната съществуваща към момента в света конзола, но това няма да остане така в следващата година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари