fbpx
8.8 C
София

PlayStation VR 2: Спецификации, характеристики и всичко, което трябва да знаете за PSVR 2

PSVR 2 ще пренесе виртуалната реалност във вашия PlayStation 5

Най-четени

PSVR 2 е най-новата итерация на технологията за виртуална реалност на Sony, която съвсем скоро ще се появи в PlayStation 5. Устройството беше обявено в началото на 2022 година и оттогава получаваме информация за спецификациите му и библиотеката с ексклузивни продукти. Знаем, че PSVR 2 ще надгражда върху основите, поставени от PSVR, за да осигури значително подобрено изживяване във виртуалната реалност.

Изглежда, че PSVR 2 ще бъде сериозен ъпгрейд в сравнение с оригиналния PSVR, когато се появи на пазара през следващия месец, като се има предвид впечатляващо високия клас на PS5 и неговия контролер DualSense, PSVR 2 ще надгради това, на което PS5 вече е способен, и може би ще бъде една от най-добрите VR хедсетове до момента.

Оригиналният хедсет PSVR беше пуснат на пазара през 2016 година за PS4. По онова време това беше очарователно начинание за Sony и първият голям опит за специализиран VR хедсет за конзола. PSVR 2 трябва да запълни някои дупки от тогава, като по-ергономичен дизайн и много по-висока резолюция на панела, предвещаващи добри резултати за предстоящото устройство.

От Tom’s Guide събраха всичко, което трябва да знаете за PSVR 2 преди пускането му на пазара, за да покажат какво е толкова впечатляващо в тази версия в сравнение с нейния предшественик.

PSVR 2: Хардуер

Хедсетът PSVR 2 обещава огромен скок напред в сравнение с оригиналния PlayStation VR. PSVR 2 не само ще се възползва от по-мощния хардуер на PS5, но и ще има дисплей със значително по-висока резолюция за всяко око. Потвърдени са също така по-бързи честоти на опресняване, по-широко зрително поле и подобрено проследяване и въвеждане.

Слуховете за спецификациите на PSVR 2 по-рано сочеха, че хедсетът ще включва OLED дисплей, който ще може да се похвали с обща разделителна способност от 4000 X 2040 пиксела – това е 2000 X 2040 за всяко око и само малко повече от резолюцията при Oculus Quest 2 на Meta. Също така се говореше за 110-градусово зрително поле и foveated rendering (техника, която използва проследяване на погледа за визуализиране само на определени части от изображението), както и за сензорни функции в самия хедсет.

Оттогава Sony потвърди, че PSVR 2 ще предлага 4K резолюция, HDR, 110-градусово зрително поле, foveated rendering и честота на опресняване на кадрите от 90 до 120 Hz. PSVR 2 ще включва и вътрешно проследяване, което означава, че ще проследява вас и вашия контролер чрез вградени в слушалките камери. Движенията ви и посоката, в която гледате, ще се отразяват в играта, без да е необходима външна камера.

Новите сензорни функции на PSVR 2 съчетават проследяване на очите, обратна връзка от слушалките, 3D аудио и контролера PSVR 2 Sense, за да създадат по-дълбоко усещане за потапяне в игрите. Един вграден вибромотор в слушалките ще добави допълнителен усещане за реалност, което ще може например да възпроизведе пулса на играча в напрегнатите моменти или бързината на предметите, преминаващи покрай главата на играча.

Проследяването на очите ще бъде особено приятно допълнение за VR ентусиастите, което позволява на PSVR 2 да проследява движението на очите ви. Просто погледнете в определена посока и слушалките ще създадат допълнителен вход за вашия герой в играта. Това води до по-интуитивно и естествено изживяване. PSVR 2 също няма да е безжичен, а за да се използва, ще е необходим един кабел между устройството и конзолата.

PSVR 2: Дата на представяне

Според неотдавнашна публикация в PlayStation Blog, PSVR 2 ще бъде пуснат на пазара в цял свят на 22 февруари тази година.

Ако се интересувате от предварителна поръчка, всеки, който живее в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург, може да го направи чрез магазина PlayStation Direct. Предварителните поръчки бяха пуснати на 15 ноември в целия свят, но само за тези, които са се регистрирали предварително и са получили имейл. За другите региони Sony съветва, че информацията за PSVR 2 „ще бъде предоставена чрез участващите местни търговци на дребно“.

PSVR 2: Цена

След много спекулации Sony най-накрая потвърди цената на PSVR 2. Според PlayStation Blog, PSVR 2 ще струва 549,99 долара/599,99 евро/529,99 паунда за стандартен пакет, който се предлага с PS VR2 Sense контролери и стерео слушалки. Предлага се и отделен пакет PSVR 2 с Horizon Call of the Mountain (цифрова версия) за 599,99 долара/649,99 евро/569,99 паунда.

За сравнение, това е повече от самата конзола PS5, дори след неотдавнашното повишаване на цените от страна на Sony. В момента PS5 се продава на дребно за 499,99 долара/479,99 паунда/799,95 австралийски долара или 399,99 долара/389,99 паунда/649,95 австралийски долара за PS5 дигитална версия, тоест версия на конзолата без възможност за играене на игра чрез диск.

Все пак PSVR 2 не може да се сравнява с най-големия си VR конкурент – Oculus Quest 2 на Meta, който в момента се продава за 399,99 долара. Въпреки това тази цена е много по-разумна, когато се има предвид, че Sony използва първокласни технологии. За сравнение, „премиум“ VR хедсетът, който се предлага в момента на пазара, е HTC Vive Pro, който се продава на дребно за 800 долара, 800 паунда или около 1 045 австралийски долара.

PSVR 2: Контролери

Предстоящите контролери на PSVR 2 ще получат значително подобрение на производителността и дизайна. Вече знаем също, че периферното устройство за VR на Sony от следващо поколение се нарича PlayStation VR2 Sense controller.

Тези нови контролери изоставят класическия дизайн на контролера PS Move от оригиналния PSVR, и вместо това те ще предложат по-типичен подход, който се среща в съвременните VR контролери, като Touch контролерите на Oculus Quest 2. Контролерите PSVR 2 ще имат дръжки, подобни на палки, с пластмасова сфера около тях. Те ще имат и същите функции за адаптивно задействане, които се намират в безжичния контролер DualSense. Това ще позволи различно напрежение при всяко действие в играта.

Те ще разполагат и с тактилна обратна връзка и функция за разпознаване на докосване с пръсти, което ще позволи на играта да разбере къде се намират пръстите ви, без да се налага да натискате бутон. В PlayStation Blog, Хидеаки Нишино, ръководител на отдела за планиране и управление на платформите в PlayStation, заяви, че тези функции означават, че ще можете „да правите по-естествени жестове с ръцете си по време на игра“.

Въпреки че не е ясно колко ще струват контролерите PSVR 2 Sense, Sony обяви официален аксесоар „зарядна станция“, който ще се предлага заедно с тях. Наличен от момента на пускането му на пазара, той ще струва 49,99 долара/49,99 евро/39,99 паунда.

PSVR 2: Спецификации

Sony разкри пълните спецификации на PSVR 2 на CES 2022. Ето разбивка на спецификациите на PSVR 2 на Sony:

PSVR 2 спецификации
ДисплейOLED
Резолюция2000 x 2040 на всяко око
Честота на опресняванеМежду 90 и 120Hz
Разделяне на обективаРегулируемо
Поле на видимостПриблизително 110 градуса
СензориСензори за движение: Система за отчитане на движението по шест оси (триосов жироскоп, триосов акселерометър)
Камери4 камери за проследяване, инфрачервена камера за проследяване на всяко око
Обратна връзкаЧрез вибрация на хедсета
Свързване с PS5Чрез USB Type-C кабел
АудиоВход: Вграден микрофон, Изход: Жак за слушалки
Тегло< 600 грама

Sony са добавили и вентилационен отвор в PSVR 2, за да направи играта с хедсета по-удобна.

„Една от областите, върху които исках да се съсредоточа първо, беше идеята за създаване на вентилационен отвор в устройството, който да изпуска въздух, подобно на вентилационните отвори на конзолата PS5, които позволяват въздушен поток“, пише старши художественият директор Юджин Морисава в публикация в блога. „Нашите инженери стигнаха до тази идея като добър начин да се осигури вентилация и да се избегне замъгляването на лещите, докато играчите са потопени в своите VR игри“.

PSVR 2 е и малко по-лек, благодарение на по-тънкия си дизайн. И двете характеристики би трябвало да направят по-удобно да се играе във VR за по-дълго време.

PSVR 2: Игри

Все още сме далеч от пускането на тoзи хедсет, така че не е съвсем изненадващо, че към момента сме видели само няколко потвърдени игри за PSVR 2.

Оттогава насам получихме много по-добър поглед върху това, което можем да очакваме. Sony потвърди, че PSVR 2 ще има над 20 съвместими игри при пускането си на пазара, като ще предлага комбинация от игри от първа страна и от трети страни. Между продължения като Firewall Ultra и адаптации като Among Us VR, имахме няколко потвърждения. Междувременно конференцията State of Play през юни 2022 година разкри няколко нови заглавия, включително някои големи хитове от разработчици от трети страни.

Пълният списък на потвърдените заглавия можете да намерите по-долу:

 • After The Fall
 • Alvo
 • Among Us VR
 • Blacktop Hoops
 • Cities VR – Enhanced Edition
 • Cosmonious High
 • Crossfire: Sierra Squad
 • Demeo
 • Do Not Open Will Spook
 • Firewall Ultra
 • Firmament
 • Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord
 • Hello Neighbor: Search and Rescue
 • Hubris
 • Horizon Call of the Mountain
 • Jurassic World Aftermath Collection
 • Low-Fi
 • Mixture
 • No Man’s Sky
 • Pistol Whip VR
 • Requisition VR
 • Resident Evil 4 Remake
 • Resident Evil Village
 • Runner
 • Samurai Slaughter House
 • Sim Kayak VR: Mirage
 • Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge – Enhanced Edition
 • Tentacular
 • The Dark Pictures: Switchback VR
 • The Light Brigade
 • The Walking Dead: Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution
 • Zenith: The Last City

PSVR 2: Новини и слухове

Обратна съвместимост?

За съжаление PSVR 2 няма да бъде съвместима със заглавия за PSVR от първото поколение, както потвърди Хидеаки Нишино от Sony в официалния PlayStation Podcast. Въпреки че все още можете да изтеглите тези игри на своя PS5, ще можете да ги играете само с PSVR от първо поколение. Това е жалко за тези, които са искали да продадат своя PSVR в полза на новото устройство, и се надяваме, че по-нататък ще се появи и възможност за обратна съвместимост.

Игрите за PSVR 2 вече са налични за предварителна поръчка

Наред с предварителните поръчки на хедсета, игрите за PSVR 2 започнаха да се появяват и в секцията „Очаквайте скоро“ в PlayStation Store. Интересното е, че нито една от тези игри не се продава на цената от 70 паунда/70 долара, която видяхме за големите издания през последните няколко години. Най-скъпата игра е, без изненада, Horizon Call of the Mountain на цена 60 паунда/долара, а останалите са на много по-ниски цени.

Sony съобщава, че е произвела два милиона броя PSVR 2 за пускането на пазара

Нов доклад на Bloomberg показва, че Sony планира да произведе два милиона слушалки PSVR 2 до март тази година, позовавайки се на „хора, запознати с въпроса“, се съобщава, че масовото производство е започнало миналия месец и че то не е срещнало затруднения във веригата за доставки, както конзолите PS5. Когато са били помолени за коментар, от Bloomberg потвърждават, че Sony са отказали да отговорят.

State of Play разкрива четири нови игри за PSVR 2

Конференцията State of Play на Sony показа четири нови игри за PSVR 2. Наред с първия ни поглед към геймплея на Horizon Call of the Mountain, следните потвърдени игри са: Resident Evil 4 remake, Resident Evil Village, No Man’s Sky и The Walking Dead: Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution. В общи линии се надяваме, че харесвате зомбита.

Epic разкрива проекти на Unreal Engine 5 за PSVR 2

По време на събитието си „The State of Unreal“ 2022 Epic Games разкри, че няколко игри използват Unreal Engine 5 за предстоящият хедсет на Sony. Макар да не знаем кои игри включва това, сред студиата, поддържащи новия енджин, бяха забелязани известни VR разработчици като nDreams.

Навлиза ли Sony в социалният VR?

Заявка за търговска марка, подадена през юли 2021 година подсказва, че Sony може би обмисля да върне услугата си PlayStation Home – злополучно социално пространство за общуване, което беше налично в PlayStation 3.

Отчасти чат стая, отчасти приложение за проектиране, подобно на Sims, PlayStation Home беше закрит през 2015 година, но търговската марка намеква за нейното завръщане и предвид възхода на социалните VR пространства, няма да се изненадаме, ако това ще играе голяма роля в бъдещото навлизане на Sony в социалните игри и виртуалната реалност.

PSVR 2 може да се отдръпне от заглавията, предназначени само за VR

Според доклад от канала PSVR Without Parole в YouTube, игрите за PSVR 2 може да се изместят от ексклузивните VR преживявания, вместо това Sony може да се съсредоточи върху „хибридни“ заглавия, които могат да се играят със или без PSVR 2.

В доклада се обяснява, че съвместимите с PSVR 2 заглавия може да имат две версии: по-традиционното телевизионно изживяване, както и версия, която работи в режим VR. Това би означавало, че на играчите няма да се налага да изтеглят две версии на играта, а по същество ще могат да избират най-подходящата за тях версия.

Патент за намаляване на „болестта от движение

Патент, подаден през 2019 г. и публикуван в СОИС през 2020 година, посочва усилията на Sony за намаляване на болестта на движението в това, което може да бъде PSVR 2. Патентът описва „система за намаляване на болестта на движението, дисплей, монтиран на главата, метод за намаляване на болестта на движението и програма, с която е възможно допълнително намаляване на болестта на движението“.

Патентът установява, че голяма част от болестта на движението във VR се причинява от „разликата между движението на гледната точка и усещането на потребителя в ситуация, в която на дисплея се показва движещо се изображение, показващо облика от гледната точка“, и предлага потенциално решение, което изглежда включва вибрации или трептения.

Общата цел, изглежда, е да се обедини по-добре това, което играчът вижда в PSVR, с това, което чувства извън него. Патентите никога не са гаранция за крайния продукт, но това може да е прозрение за проблемите, които Sony иска да преодолее в бъдещите итерации на PSVR.

Добри новини за притежателите на очила?

Според публикуван патент, Sony работи по „очила с рецепта с възжможност за проследяване на погледа и електрооптична сигнализация към HMD“.

Тези очила с рецепта, разработени от Sony, ще бъдат проектирани по поръчка на потребителя, а погледът ще може да бъде разпознат от VR хедсета чрез кодиран сензор. С други думи, носещите очила ще могат да използват VR много по-лесно. Не очакваме тези очила да бъдат евтини, но внедряването на софтуер за погледа означава, че може да го видим в PSVR 2.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини