Хакери може да са намерили начин вече да инсталират пиратски игри на PlayStation 5. Това става ясно от репортаж на Vice, които цитират откритие на Анди Нгуен (познат в Интернет с псевдонима си theflow0). Той открил, че PlayStation пренесли бъг от PS4 в PS5, въпреки, че са запушили дупката в предното конзолно поколение през миналата година.

Нгуен обяснява, че грешката се е получила при прехода от версия 9 към 11 на FreeBSD. „Открих го в PS4 и две години по-късно в PS5. Изглежда, че кръпката им по някакъв начин е върнал бъга при прехода от FreeBSD9 към FreeBSD11“, споделя Нгуен пред медията.

Миналата година Нгуен публикува в социалната мрежа Twitter доказателство, че е успял да достигне до дебъг менюто на PlayStation 5 конзолата си – нещо, което при нормални обстоятелства не би трябвало да може да прави. Т.нар. „джейлбрейк“ се изразява в свалянето на вградената защита на PlayStation, което на свой ред позволява инсталирането на емулатори за други конзоли, да играе пиратски игри, както и достигането на някои характеристики, които не са достъпни при нормално използване. Ако собственикът на една такава конзола е онлайн обаче, Sony може да го засече и да му забранят да играят в мултиплейър.

Нгуен открива проблема при PS4 през 2020 и го докладва на Sony, а впоследствие го открива отново и в началото на тази година отново докладва на компанията, че той е наличен и в PlayStation 5.

Експлоатирането на уязвимостта е позволилo на Нгуен да достигне до ядрото на операционната система. PlayStation използва модифицирана версия на FreeBSD. Самият Нгуен споделя, че подобни грешки в софтуерната обработка – запушване на дупка и представянето ѝ наново – не са рядкост, и не обвинява Sony. Те пък от своя страна възнаградили Нгуен с награда от $10 000, а самата дупка е запушена по-рано тази седмица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари