Ако преди десетина години някой беше написал, че Microsoft и Sony обединяват сили в гейминг пространството, това щеше да звучи като първоаприлска шега. Но реалността днес е различна. И няма нищо случайно в анонсираното през миналия месец партньорство между двете компании. Именно обстоятелствата днес са това, което е станало причина Microsoft и Sony да си стиснат ръцете. Това става ясно от интервю на изпълнителният директор на PlayStation Джим Райън, което той даде наскоро за CNET.

Той говори за настоящето и бъдещето на гейминг сцената и на PlayStation конкретно, фокусирайки се над следващото хардуерно поколение, което вече чука на вратата. За Райън, следващото поколение на PlayStation конзолата идва във време, в което именно обстоятелствата правят нещата да изглеждат особено интересни в сравнение с миналите премиери на конзола на компанията. И особено внимание заслужава появата на Google Stadia – услугата за облачен гейминг, за която очакваме да разберем повече днес. „Явно е, че имаме един нов играч в гейминг пространството, който влезе наскоро, и вероятно и други ще последват примера им“, обяснява Райън.

„Картината тук се променя бързо. И ако решим просто да разчитаме на това, което сме научили в последните 25 години, ние рискуваме събитията около нас да ни превземат. Така че трябва да проявим по-голяма откритост и да почнем да правим нещата по един различен начин, по какъвто не сме ги правили преди“, заявява той. Споразумението, което сключва Sony с Microsoft бива определено от Райън като „меморандум за разбирателство“, който е израз на новия подход, който Sony възнамерява да следва в бъдеще. Това е, допълва Райън, партньорство, обхващащо множество аспекти, но един от най-важните от тях е облачния гейминг. Това е и първият път, в който някоя от двете компании разкрива открито целите на анонсираното по-рано тази година сътрудничество. А и тук не са само Google. Очаква се съвсем скоро на сцената на облачния гейминг да заявят ролята си и други големи компании, като Amazon и Apple.

Раън признава грешката, която Sony са направили с това, че не говорят много за своята собствена клауд услуга PlayStation Now, която, както обяснява той, компанията възнамерява да придвижи на следващото ниво по-късно тази година и в годините, които предстоят занапред. Защото, както се оказва, услугата вече има не един, а двама големи конкуренти тук: освен Google със Stadia, тук е и техният нов партньор – Microsoft с xCloud.

„Всяка промяна трябва да бъде осъществена постепенно и настойчиво“, смята Райън визирайки клауд гейминга. „Изграждал съм бизнеса на PlayStation по целия свят. Мога да ви говоря за инфраструктурата в някои части на света, в които ние имаме голям, много голям бизнес и някои от тях няма да са склонни, ако решим да заявим пълна отдаденост на стрийминг модела за следващите години, които ни предстоят да работим заедно“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари