През миналата седмица, в Интернет се появи информация за това, че Sony възнамерява да закрие магазините на PS3, PSP и Vita. Новината за това дойде от страниците на сайта The Gamer, който се позоваваше на собствени източници. Тя беше потвърдена през тази седмица, след като Sony публикуваха на PlayStation.com специална секция, свързана с това. На нея се разяснява какво следва оттук нататък за хората, които все още използват някое от споменатите устройства за игра и друга информация, която ги касае.

„Ние закриваме секцията на PlayStation Store за PlayStation 3 на втори юли 2021 и тази за PlayStation Vita на 27.08.2021. В допълнение към рова, настоящата възможност за поръчки за PSP (PlayStation Portable) също ще бъде неактивна след втори юли 2021“, пишат Sony.

Това, което е важно да се подчертае, че ако сте поръчали игра за някое от устройствата, но все още не сте я свалили или сте я изтрили, ще можете да я свалите повторно, както и всяко видео или медийно съдържание от магазина. Същото се отнася и ако сте направили поръчка посредством PlayStation Plus. Що се отнася до възможността за изпращане на съобщение от конзолата на PlayStation 3 към други платформи и услуги, то след 30.06 тази функция също ще бъде прекратена.

Дни преди официалното потвърждение за закриването на магазините, един от редакторите на GamesIndustry.biz, Роб Фейхи, публикува критичен анализ на решението на Sony, като според него, компанията ще нанесе удар по културното наследство на самата гейм индустрия, което Sony е длъжна да пази, но за разлика от Nintendo например – няма интерес да го прави. Все пак подчертава той, за разлика от заглавията на Nintendo, много от тези игри не са ексклузиви за платформата на PlayStation.

„С хлопването на катинара на своите стари магазини, тенденцията на Sony да не се старае да обръща поглед назад представлява сама по себе си проблем“, пише Фейхи в редакционен материал. „Трудно е човек да си представи колко точно софтуер ще изчезне със затварянето на магазините – стотици игри за PS3, PSP и PS Vita ще станат много трудно откриваеми за всеки освен за заклетите колекционери, докато в същото време стотици PlayStation Mini-та (заглавия, пуснати единствено в дигитален формат за PSP) и PSOne Classics игри (дигитални версии на оригиналните PlayStation игри) няма да са достъпни в никакъв формат“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари