Sony ще блокира продажбата на използвани игри с патентована технология

3
48

Търговията с игри втора употреба отдавна е трън в очите на компаниите, занимаващи се с производство и продажба на геймърски софтуер. Причина за това е, че при препродажбата въпросните компании не печелят нищо и считат, че всяка подобна сделка за тях е пропусната печалба, тъй като потребителите не са си купили нова игра. Sony патентова нова система, която ще лиши от смисъл продажбата на стари игри, съобщи Neowin.

Става въпрос за нововъведение, наречено Electronic Content Processing System. То слага електронен подпис върху всяко продадено заглавие. Така ще се проверява дали играта е нова или втора употреба. Ако се засече второто ще бъде отказван достъп до възможността за пускане на играта.

Новата система ще засегне не пиратите, а нормалните геймъри, които имат навика да продават игрите, след като им омръзнат, за да си върнат част от парите и да дадат на някой друг шанс да се възползва от старото заглавие без да плаща куп пари. Почти сигурно е, че подобни технологии ще има в новия вариант на Xbox и в PlayStation 4. Конзолите се очакват през тази или следващата година.

Що се отнася до патента на Sony, по-долу можете да видите изображение от него. То показва, че електронната система ще следи на колко различни устройства е пускано дадено заглавие. След първата си активация играта ще бъде заключвана към конкретното устройство без почти никаква възможност за промяна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари