Когато продължава да се говори за една игра, излязла преди шест години, то това означава, че тази видеоигра наистина е оставила отпечатък. Става дума за This War of Mine, която получи своето поредно признание.

Антивоенният сим на полското студио 11 bit Studios излезе през 2014, впечатлявайки с изключително простия си дизайн и визия (гениалните неща казват, обикновено са прости) и емоционалния ефект, който постига изиграването ѝ. В This War of Mine управлявате хора от една къща, попаднали в средата на военен конфликт, разиграващ се в градска среда, а вашата роля е да направите така че да успеят да преживеят тежките дни, грижейки се те да са на топло, нахранени и здрави. Играта черпи вдъхновение от разкази на преживели подобни конфликти от Босна и бивша Югославия, Близкия изток и други страни по света, преживели въоръжени граждански конфликти. This War of Mine се прие изключително радушно от публиката и критиката, но освен това беше страхотен финансов успех за малкото независимо студио и това позволи 11 bit да издадат своята следваща игра Frostpunk.

Тази седмица стана ясно, че след дълго обсъждане, полското правителство е взело решението да включи This War of Mine в учебната програма на горните класове (в много от държавите, в които излезе играта получи възрастово ограничение за игра на лица над 18 години) в местните училища, като незадължително „четиво“ за настоящата учебна година.

„Игрите, без никакво съмнение, представляват творби на изкуството. Те са модерни, естествени и привлекателни за младите зрители, защото те боравят с език, който е органично разбираем за тях. И чрез този език, игрите могат да кажат всичко – емоции, истини, да разкажат за борбата между доброто и злото, за страданието и накрая, за самата човечност. В това си отношение, игрите са близки до литературата, но те използват езика на интерактивността. Разбира се, че те и преди са били използвани в образованието, за да преподават математика, химия или познавателно развитие, но не мисля, че някоя от тях е включена в национална учебна програма. Аз съм горд от факта, че тя е дело на 11 bit, които ще допринесат за развитието на образованието и културата в нашата страна. Това може да е повратен момент за всички артисти, създаващи видеоигри по целия свят“, завършва посланието си Гжегош Миечовски, президент на борда на директорите на 11 bit Studios.

Копията от This War of Mine, които ще се използват от учениците ще са безплатни, като са предназначени за последните курсове на обучението. Gamepressure посочват, че настоящето решение е плод на разговори, започнали още миналата година между премиера на Полша Матеуш Моравиецки и представители на 11 bit. Играта се очаква да бъде включена в програмата за незадължително изучаване по теми, покриващи философията, историята, социологията и етиката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари