fbpx
-0.2 C
София

This War Of Mine разказва за трагедията на обикновения човек във войната

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Военната тематика в игрите едва ли някога ще бъде изоставена. Но войната не е игра, а трагедия с драматични и често необратими последствия за всички замесени в нея: както войниците замесени в бойните действия, така и хората попаднали в сърцето на конфликта. Едно студио е поставило амбициозната цел да ни покаже именно това: войната като трагедия, засягаща десетки невинни, определяни често като „косвени жертви“, колкото и цинично да звучи това определение.

Тази седмица Лейчън Уилямс от OnlySP говори с Павел Миечовски (Pawel Miechowski) от 11 Bit Studios, които искат да покажат един съвсем различен подход към войната във видеоигрите – това на косвените жертви на военните конфликти – в тяхната This War Of Mine.

This War Of Mine представя войната погледната през очите на обикновените хора, как те се борят да оцелеят, разказва за трудните решения, които им се налага да вземат и това, което следва от тях. „Ние не подсказваме, по какъвто и да е начин къде се развиват събитията в играта“, споделя Миечовски. „И това е така, понеже основното ни послание е: „Това може да се случи във вашата страна, във вашия град, което между другото е твърде вероятно зачетете ли се в заглавията на днешните вестници“.

„Това е един модерен град. Може да е вашия град. Моят град. Когато войната избухне, всички сме еднакви – това е нашето послание тук. Тези сходства, които свързват хората е част от напрегнатата игра между фикция и реалност тук. Нуждаем се от храна и антибиотици и да се защитаваме от бандитите. Хубаво е да погледнете наистина на играта, като на инструмент, който ви учи какво е войната – ние не си играем с механиките, просто превеждаме това, което знаем за войната на езика на видеоигрите“, обяснява той.

Въпросът за избора и това, че понякога няма „правилно“ решение. „Представете си, че в убежището ви има още двама души, които умират от глад и единствено вие имате достъп до храната в убежището. Кого ще нахраните? Или да речем, че срещате някой, който не иска да се бие, но има лекарство, което би излекувало другарите ви. Ще убиете ли този човек, за да получите това, което искате?“, пита Миечовски.

Всеки герой в сингъл-плейър играта на Bit 11 е изграден така, че да е уникален. Различните умения и знание на героите помага и за по-лесното идентифициране на играещия с тях и както и в реалността „загубата на близък човек – боли“. Сприятеляването с един или враждата с друг, харесването на някой и това да гледаш някой от тях или всички те как умират – всичко това е част от посланието на This War Of Mine.

В едно по-кратко обяснение, всичко в играта се концентрира около умението ви да складирате и управлявате ограничени ресурси, търсенето им и умението ви да се справяте със ситуацията. „Ще ви се наложи да създадете колектор за вода, да отглеждате билки, да защитавате скривалището си. Скривалището ви е импровизирано, тъй като войната е избухнала неочаквано, което означава, че ресурсите са станали оскъдно още в самото начало на конфликта“, обяснява Миечовски. Войниците не са единствената заплаха за теб и другите. Много по-голям натиск ще усетите от мародерите и бандитите, които ще искат да се докопат до трудно спечелените ви ресурси. Важно е да защитите скривалището си с капани и да го укрепите срещу атаки.

Каква е продължителността на играта? Всичко зависи от играещия. Начинът, по който подхождате към оцеляването си и изборите, които правите засягат пряко продължителността. Възможността за преиграване идва от предизвикателствата, които срещате и изборите, които правите в хода на играта. Така например е възможно да оцелеете, оставайки сам, но дали един край е щастлив, ако всичките ти приятели са мъртви? Условията в самата игра се променят, като например климатичните условия. Като например през зимата, което се отразява на намирането и управлението на ресурсите.

Разработчикът черпи вдъхновение директно от реалния свят. „Всички съвременни конфликти следват един и същ модел“, обяснява Миечовски, „с хора, които се борят за храна, разменяйки някакви прости неща за вода, ограбват се един друг и се борят да защитят семействата си“, но това, което провокира истински разработчиците на This War Of Mine е една статия със заглавие „Една година в ада“ – спомените на един човек да оцелее в обсаден град по време на войната в Босна от края на миналия век. „Веднага разбрахме, че това определено е игра, която искаме да направим. Ние вярваме, че видеоигрите са вид изкуство, и като такова, те третират всякакви теми и жанрове. За много от нас в 11 Bit Studios, This War is Mine е най-важният ни проект досега“, споделя Миечовски.

Да се занимаваш с борбата на обикновените хора по време на конфликт изисква чувствителен подход и разбиране на темата. По думите на Миечовски, играта притежава „красив и мрачен дизайн“, а екипът предприема изключително необичаен, даже драстичен подход при реалистичното изобразяване на героите. Разработчиците не използват 3D модели за персонажите, а вместо това са „сканирали“ себе си директно в играта. „Анимации, дрехи – това сме ние“, разкрива Миечовски.

Играта се очаква да излезе до края на годината за платформите на PC и мобилни устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини