Valve и 5 големи издатели на игри получиха многомилионна глоба от Европейската комисия

2
827

Valve и още пет издатели на компютърни игри (ZeniMax, Capcom, Bandai Namco, Focus Home Interactive и Koch Media) попаднаха под прицела на европейските антимонополни регулатори.

Днес Европейската комисия обяви, че наказва шестте компании с обща глоба в размер на 7.8 милиона евро

Причината е, че са се споразумели да блокират на географски принцип някои компютърни игри, за да не са достъпни за потребители на ЕС. По-специфично, става въпрос за ключове за активация, които не могат да се използват извън Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Естония, Литва и Латвия.

Тези нарушения са траели между 1 и 5 години в различните случаи. Практиката започва през септември, 2010 година и продължава до октомври, 2015 година.

В допълнение, четири от издателите, са въвели лицензи и споразумения за дистрибуция с други дистрибутори в Европейската икономическа зона, които блокират трансграничната продажба на игри. Това е против европейските регулации, които са категорични, че дигиталния пазар трябва да е единен и потребителите трябва да могат да пазаруват от други страни членки.

Най-ниски са глобите на Namco и Capcom – съответно 340 хиляди евро и 396 хиляди евро. Koch ще трябва да плати 977 хиляди евро. При ZeniMax и Focus Home нещата стават доста сериозни, съответно с 1 644 000 евро и 2 888 000 евро. Valve ще трябва да заплати глоба от 1.624 милиона евро.

Европейската комисия съобщава, че петте издатели са сътрудничили на разследване, заради което глобите им са с намален размер. От Valve не са сътрудничили, заради което глобата е в пълен размер.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари