Китайски компании поставиха под въпрос правата на Valve и Blizzard за Dota и е напълно възможно да отстоят позициите си в съда.

Преди много време Valve се споразумя с Blizzard по повод на Dota, а сега заради две китайски студия двете гигантски компании са принудени да доказват правата си на интелектуална собственост за Dota. Решението на съда съвсем не е очевидно.

Китайските компании Lilith и uCool са създатели на популярните MOBA клонове Dota 2, а Valve неотдавна подаде съдебен иск за нарушение на авторските права. Но най-неочаквано китайците не загубиха самообладание и в отговор решиха да съдят Valve и Blizzard Entertainment, като заявиха, че те не са притежатели на авторските права за Dota 2.

Според юристите на китайските студия, Dota 2 се базира на модификацията Dota Allstars за Warcraft 3, създадена не от Valve или Blizzard а от гейм-обществото и в частност от авторите на тази модификация, известни като IceFrog и Eul.

Eul още през 2004 година заяви, че се отказва от авторските права и дава модификацията за всеобщо използване. Сега съдът ще трябва да реши, дали неформалното изказване на Eul в компютърен форум може да се счита за официален отказ от правата за Dota.

Съдът обърна внимание и на друг важен момент: Eul и IceFrog никога не са имали право да продават Dota, понеже EULA на Blizzard забранява използването на редактора на карти на Warcraft 3 с цел печалба. Напълно е възможно съдът да постанови, че Valve няма никакви авторски права за Dota и за Dota 2. Това може да се окажат отворени проекти и сетингът на играта да могат да използват всички желаещи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари