Вчера Valve се озова на мерника на европейските регулатори. Европейската комисия изпрати известие до собственика и оператора на платформата за дистрибуция на Steam, както и до пет други издатели на игри. Като част от продължаващо разследване, ЕК отбеляза, че шестте компании са сключили споразумение за заключване на определени ключове за активиране на играи в определени страни в Европейското икономическо пространство. Това нарушава една от основните политики на ЕС, а именно поддържането на единен европейски пазар.

Ключовете, заключени за региона, позволяват на разработчиците да продават кодове на магазини на трети страни или на физически търговци в цяла Европа. Но докато ключовете ще работят в една страна, те може да не се активират в съседна страна.

Valve признава, че работи с издателите Bandai Namco, Capcom, Focus Home Entertainment, Koch Media (Deep Silver) и ZeniMax (Take-Two), за да могат тези регионални кодове да се заключват. Но също така отбелязва, че това не включва никакви продажби в магазина им.

„Обвиненията на ЕК не се отнасят до продажбата на компютърни игри в Steam“, заяви говорителят на Valve Дъг Ломбарди. „Вместо това ЕК твърди, че Valve е позволил геоблокиране чрез предоставяне на ключове за активиране на Steam и при поискване от страна на издателите – заключване на тези ключове към определени територии в рамките на Европейската икономическа зона“.

Ломбарди казва, че тази практика никога не е била широко разпространена. Той твърди също, че Valve никога не е прилагала това в своите собствени игри и смята, че отговорността за заключване на региона е изцяло върху издателите, а не върху притежателя на платформата.

„Регионалните ключове се прилагат само за малък брой игрални заглавия“, казва Ломбарди. „Приблизително едва 3% от всички игри, използващи Steam – и нито една от игрите на Valve по това време – са били предмет на оспорваните региони в ЕИЗ. Valve вярва, че обвиненията на ЕК към собственика на платформа при тези обстоятелства не се подкрепят от приложимото право.“

Valve също така е престанала да блокира региона, освен в случаите, когато трябва да се съобразява с регионалните закони.

Въпреки това, поради опасенията на ЕК, Valve действително е изключила регионалното заключване, започвайки през 2015 г., освен ако тези мерки не са били необходими за местните законови изисквания – като германски закони за съдържанието или географски ограничения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за