16.1 C
София

Valve представи Index – новата си VR система

Най-четени

След много тийзъри и течове, Valve официално представи Index, чисто новата си VR система от висок клас. Предварителните поръчки започват от днес, 1 май, а официалното пускане на пазара ще е през юни.

Index, която е насочена към по-взискателните VR потребители, се състои от три нови части: Index шлема, Index контролери и нови 2.0 базови станции. Докато новият Oculus Rift S на Facebook използва вътрешно проследяване, Valve е решила да използва външно проследяване, понеже вярва, че шлемовете с вътрешни сензори „все още не са на ниво“.

Index шлемът ще има двоен 1440х1600 RGB LCD дисплей (в сравнение с комбинираната 2160х1200 резолюция на първият Vive и единичният 2560х1440 LCD панел на Oculus Rift S) и обещава „по-голяма яснота при еднакво натоварване“ и намален „screen door” ефект.

Той ще работи при честота от 120 Hz, но е съвместим с 90 Hz на Vive и 80 Hz на Oculus Rift S. Също така обещава и 20 градуса по-широко зрително поле от Vive.

Сред другите функции на Index са физически регулируемо междуочно разстояние (докато Rift S използва софтуерно решение) и off-ear слушалки, които предоставят „по-естествен начин на възприемане на звука“ като взаимодействат с „геометрията на външното ухо и главата“. В допълнение към тях има и предни камери и USB 3 порт, наречен Frunk, за „хората, които обичат да човъркат и изобретяват“.

А за новите Index контролери Valve казва, че са създадени специално за взаимодействия с отворена ръка, по-дълго време на игра и за да помогнат на потребителите да взаимодействат с предмети и хора „по същия начин, по който биха и в истинския живот“. За тази цел, освен стандартни бутони, Index контролерите са оборудвани с 87 сензора, способни да следят позицията на ръката и пръстите, движение и натиск. С тяхна помощ се осъществяват по-реалистични и естествени движения.

Пълните характеристики могат да бъдат открити на официалната страница на Index.

Към настоящия момент, Index се очаква да излезе на пазара на 28-ми юни, като отделните части могат да се закупят в комплект или поотделно.

Цената на пълен Index комплект, който включва шлема, два Index контролера и две базови станции, струва 1079 € (~ 2110 лв).

Трябва да се отбележи, че Index е съвместим с HTC Vive и Vive Pro, което означава, че е възможно да комбинирате ново оборудване с шлемове, контролери и базови станции, които вече притежавате. По този начин, Index шлем и контролери струват 799 (~ 1560 лв), като шлемът отделно е 539 (~ 1050 лв), а контролерите са 299 (~ 580 лв)

За сравнение, новият Oculus Rift S на Facebook, който е предназначен за по-широка публика, ще струва $399 (~ 690 лв) при пускането си на 21-ви май.

От днес заинтересуваните могат предварително да поръчат новият Index хардуер на Valve в Steam. Valve също обяви, че едно от трите им флагмански VR заглавия ще излезе на пазара за всички VR шлемове до края на годината.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини

0
Какво мислите? Добавете коментар.x
()
x