По-рано този месец, Apple изиска подробна информация от Valve за операциите, приложенията и приходите от игри в Steam – искане, което не беше удовлетворено от Гейб Нюъл и компания, които ясно заявиха, че не възнамеряват да вземат страна в спора на Apple и Epic Games. Те обаче ще трябва да се съобразят с изискванията на Купертино, след като това беше постановено от американски съд.

Вече повече от половин година тече студената война между Apple и Epic Games. Всичко започна през август, когато последните решиха едностранно да нарушат договореностите между двете страни и започнаха да използват своята разплащателна система за мобилната версия на Fortnite в App Store за сметка на тази на Apple. Отговорът на Apple беше мигновен и те изхвърлиха бързо мобилната игра от магазина си. Това доведе до ответен удар от страна на Epic, които заведоха дело срещу Apple и скоро шамарите захвърчаха и в двете посоки. Нужно е да се спомене, че студиото постъпи по същия начин с играта си в магазина на Android.

Тим Суини и компания настояват, че огромната комисионна, която Apple и Google вземат от разработчика за допълнителните разплащания в играта са нечестно големи. Компанията отива и по-далеч в спора, като се възприема като предводител на своеобразен кръстоносен поход към политиките на магазините за приложения – усилие, което беше подкрепено отчасти от Microsoft, както и от компания, като Spotify. Според Epic, размера на вземания дял от разработчиците, съчетано със затворената екосистема на iOS, слага прът по пътя на иновациите и ощетява цяла една индустрия. Apple, от своя страна твърдят, че няма такова нещо и че без тези суми, които прибират, същата екосистема, няма да съществува.

Наскоро, Apple настоя пред американски съд Valve, които имат свой собствен магазин за приложения и макар и непряко са повлияни от казуса, да предоставят различна информация – огромна по обем, която включва различни неща, като общите годишни печалби на компанията, направените поръчки на отделните игри и отчет за закупуваните игрови активи в самите игри, годишните и приходи от реклама, продажбата на външни продукти, годишните оборот и печалба (нето и бруто) на магазина, името на всяко приложение, предлагащо се в Steam, цената на всяко едно приложение и др. Всичко това – в последните пет години. Valve отказаха предоставянето на данните, аргументирайки се, че това е прекалено много, а и сред исканите данни присъства конфиденциална фирмена тайна, която няма да разкриват.

Но сега, съдията по делото е изискал Valve да се съобразят с искането на Apple. Единствената забележка е вместо за последните пет, да предоставят данните за последните четири години. От Valve обжалват решението, като те аргументират решението си с това, че извличането и предоставянето на тази информация ще окаже непосилен натиск върху служителите им, а самото предоставяне може да не се осъществи поради огромния обем на информацията, която Apple изисква.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари