15.2 C
София

Valve Proton вече дава възможност за стартирането на над 6500 игри в Linux

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията Valve от дълго време работи върху възможността за стартиране на всякакви компютърни игри в различните Linux дистрибуции. Още през 2018 година тя представи проекта Proton, който е част от инициативата Steam Play, в рамките на която се дава възможност игрите, закупени от онлайн магазина на Valve да могат да се играят независимо каква е платформата – Windows, Linux или Mac.

Valve Proton е фирмена среда за съвместимост с Wine, в която са добавени библиотеките DXVK, направени са и някои други нововъведения. DXVK или DirectX over Vulkan е основният API Vulkan слой за стартиране на 3D приложенията и игрите за DirectX 9/10/11 в средата на Wine.

Основната идея на Proton е интеграцията на всичките тези и други софтуерни технологии в едно единствено приложение, което не изисква тънка настройка от страна на потребителя. По идея Proton трябва значително да облекчи прехода на геймърите към Linux без да се налага да се изучават базовите навици на администраторите на тази система и без да се губи достъпа до повечето игри от личната колекция. В това има логика, понеже вместо да се дават пари за операционна система, тези суми могат да се използват за закупуването на игри.

В глобалната мрежа се появи проектът ProtonDB, който води статистика за тези игри, показва съвместимостта и включва най-различни съвети за отделните игри. Според ProtonDB, приложението Proton на Valve към днешен ден поддържа над 6500 игри, които могат да се играят в Linux среда.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини